Fjärde gången gillt

Adrian Rantala.
Adrian Rantala.
Det är definitivt inte utan orsak som jag bestämde mej för att delta en fjärde gång i ungdomsshowen. Årets show med namnet ”SHOW 8” har premiär om mindre än en månad, och sakta men säkert börjar pusselbitarna falla på sin plats. Fast jag tidigare har upplevt tre showpremiärer, börjar det kännas lika pirrigt och spännande i magen som de tidigare gångerna.
År 2010, närmare sagt för snart nästan sex år sedan, var det ”Show MMX” som hade premiären på kommande. Denna show var den första som jag deltog i, och det känns nästan som igår när 14-åriga jag stod med svarta läderbyxor och röd kragskjorta på scen, och sjöng The Doors låt ”Light My Fire”. Jag kommer ihåg när jag såg en affisch i skolan var det stod att det söks ungdomar till den kommande Showen.
Jag hade inte sett en enda show innan det, men hört mycket om dem. Då tog det inte många timmar innan jag bestämde mej för att jag skulle delta. Ett val som jag aldrig ångrat. Det låter klichéartat, men mitt liv, och jag som person skulle nog vara mycket annorlunda om jag inte deltagit då. Det ledde till att jag ville delta i de tre följande showerna, ”Show 006”, ”Show SEVEN” och nu ”SHOW 8”.

Jag tror starkt att gemenskapen och glädjen gruppen har tillsammans syns på scenen. Åtminstone känns det så då man själv står på scenen, eller bakom den, i väntan på sitt nästa nummer.

Det ledde till att jag har växt som musiker, sångare och uppträdare. Det ledde till att jag fått vänner och upplevelser som jag kommer ta med mej livet ut.
Det sägs att showerna är ett varumärke för vår skärgårdsstad. Detta påstående kan jag inte säga emot. Att vara med är något jag tycker varje ungdom borde få pröva på. Vare sig det är att stå på scenen och sjunga ett solonummer eller att fungera som tekniker bakom scenen så är det något lärorikt och definitivt värt att pröva på. Också att få se en show är något varje invånare borde få uppleva.
Jag tror starkt att gemenskapen och glädjen gruppen har tillsammans syns på scenen. Åtminstone känns det så då man själv står på scenen, eller bakom den, i väntan på sitt nästa nummer.
Man känner att det här har VI gjort tillsammans. Man känner spänningen och glädjen i luften. Man känner att vi är alla som en enda familj, som jobbat hårt i många månader för att få uppträda och frambringa en show. Ordet eller begreppet “show” är en mycket beskrivande term för det vi sysslar med. Det är inte en musikal. Det är inte en pjäs. Det är inte en konsert. Det är en show; fylld med skådespeleri, sketcher, dans- och musiknummer.
Det som också är speciellt viktigt att poängtera är musiken. All musik i showerna framförs live, vilket skapar en ytterst viktig nyckelpunkt i atmosfären av föreställningen. Jag själv deltar nu andra gången i showbandet som gitarrist, och det är roligt, krävande och lärorikt. Har fått bekanta mej med ny musik, nya ackord, nya spelstilar och nya musiker.
Detta är något jag uppskattar ytterst mycket. ”SHOW 8” kommer med flera, nya som gamla lovande unga talanger. Att gå från att höra till de yngsta av deltagarna i ”Show MMX” till att nu vara den äldsta är också en omväxlande och intressant sak. Jag märker nu hur duktiga ungdomar vi har här i vår stad. Ungdomar som vill lägga sin tid på att göra en show tillsammans, och gör det fullhjärtat.
Showerna är en tradition sen åtta år tillbaka, som vi definitivt borde sträva efter att fortsätta med. Som avslutning vill jag passa på att uppmuntra alla att komma och se på ”SHOW 8” fr.o.m. 14.1.2016. Kom och bevittna magin som vi ”showat” ihop tillsammans!
Adrian Rantala