Yvonne Gunell dubbel världsmästare i veteranorientering

Pargas IF:s Yvonne Gunell orienterade i veckan hem två guld i veteran-VM i Puglien i sydöstra Italien. På torsdagen vann hon medeldistansen och på lördagen långdistansen i klassen W45.

Skogsdistanserna avgjordes i nationalparken Forest Umbra i orienteringsmässigt krävande gropterräng på 800 meter höjd.
På medeldistansen var Gunell 35 sekunder snabbare än Lettlands Irita Pukite på den 3,4 kilometer långa banan.
– Båda loppen var kontrollerade. Det blev totalt 1-2 minuter bommar per lopp, sammanfattar Gunell sina lopp.
Långdistansen var mästerskapens sista final. Då närmade sig temperaturen 30 plusgrader även i bergen. Gunell orienterade den 4,8 kilometer långa banan 2 minuter och 26 sekunder snabbare än Storbritanniens Sarah Rollins.

– Den steniga gropterrängen var svår terräng för mig. Jag for säkert och hade hela tiden kontroll över var jag var, förklarar hon receptet till sin sjunde och åttonde guldmedalj i veteran-VM.
Ingela Mattsson gjorde också två bra lopp i skogsfinalerna i klassen W50. Hon blev femte på medeldistansen och fjärde på långdistansen, endast sju sekunder från brons på den 4,3 kilometer långa banan där Turun Suunnistajats Vroni König-Salmi knep guldet.

Från kvalet till A-final tog sig även ytterligare några Piffare: Marika Blomqvist (21:a och 25:e i W50) , Heli Antikainen-Pauna (29:e och 12:e i W60) och Max Lauren (38:e på medeldistansen i H45).
Tävlingarna inleddes med sprinttävlingarna. A-finalen avgjordes på måndagen på de smala gränderna och branta trapporna i gamla staden i Vieste alldeles vid den adriatiska kusten. Där räckte farten och tekniken till en femte plats för Gunell i D45.

Till sprintens A-final kvalificerade sig även Ingela Mattsson (21:a i W50), Marika Blomqvist (43:e i W50), Heli Antikainen-Pauna (50:e i W60) och Berndt Engström (63:e i H75).
Veteran-VM samlade totalt cirka 2500 orienterare från 37 olika länder till Vieste. Man tävlade i klasserna över 35 år till över 95 år.

Tävlingens äldsta deltagare var 95-åriga Sole Nieminen från Jämsä. Om två år avgörs motsvarande tävlingar i Åbotrakten.