Lokala politiker fick bekanta sig med konstundervisning: "Nu förstår man hur mycket arbete det ligger bakom"

dansare
Öppet hus. Tomas Björkroth längst (t.h.) och Tove Hagström (längst t.v.) tillsammans med dansare från musikinstitutet Arkipelag.
dansare
Öppet hus. Tomas Björkroth längst (t.h.) och Tove Hagström (längst t.v.) tillsammans med dansare från musikinstitutet Arkipelag. Bild: Malin Johansson.
Publicerad:

Kulturskolorna i Åboland höll öppet hus och bjöd in lokala politiker som fick möjlighet att bekanta sig med den grundläggande konstundervisningen.

I och med den nationella kampanjen Kreativitet i politiken 5-9 februari öppnade läroanstalterna inom den grundläggande konstundervisningen sina dörrar för lokala beslutsfattare som fick möjlighet att delta i olika aktiviteter inom dans, teater och ordkonst.

Mycket träning ligger bakom

Tomas Björkroth, som är stadsfullmäktigeordförande i Pargas, besökte på onsdagskvällen Arkipelags dansgrupper som höll sin träning i SportGyms utrymmen på Duvstigen i Pargas. Han var imponerad över de unga dansarna.

– Nu förstår man hur mycket arbete det ligger bakom, konstaterade Björkroth efter att ha fått insyn i hur dansarna tränar.

Danslärare Solveig Ekholm berättar att den avancerade balettgruppen består av dansare som har tränat i flera år. Hur lätt som helst bär de upp hela sin kropp på tårna och hoppar högt över golvet i takt med musiken. I slutet av lektionen prövar de kläder för den kommande våruppvisningen och Ekholm visar en av de vackra balettklänningarna som är gul till färgen.

– Balettklänningarna är rätt så dyra, den här kostar omkring 300 euro.

I år har man breddat kampanjen

Som representant för kulturskolorna är Tove Hagström på plats. Hon berättar att det är andra året som kampanjen ordnas och tanken är att man vill öka förståelsen och medvetenheten om den grundläggande konstundervisningen. Nytt för i år är att man har breddat kampanjen så att den gäller hela Åboland, ifjol höll man kampanjen endast i Pargas.

– Intresset var större bland de lokala politikerna ifjol, men vi tycker att det har varit ett lyckat koncept och vill gärna fortsätta dialogen med politikerna, säger hon.

Omkring 470 elever i Pargas

I Pargas finns sammanlagt sex kulturskolor som omfattar bildkonst, dans, musik, teater, ordkonst och hantverk. Kulturskolorna erbjuder grundläggande konstundervisning som ordnas på fritiden i lokala konstskolor och leds av professionella lärare. Omkring 470 elever deltar i den grundläggande konstundervisningen i Pargas. I gymnasiestudierna är det även möjligt att få kurser tillgodo från konstundervisningen.

– Just nu, i samband med SKAPA-projektet, pågår ett projekt där det handlar om att utveckla samarbetet mellan gymnasierna och kulturskolorna, berättar Hagström.

Målet med SKAPA-projektet är att stärka barns och ungas välmående genom att bidra till att fler får delta i konstundervisning – både inom den grundläggande konstutbildningen och på hobbynivå.

Malin Johansson