Teaterboulage presenterar: Maskarnas jul
Levande julkalender varje dag från den 1 till 23 december – och en sista lucka på nätet på julafton.
Idén i sig är inte ny hos den lokala teaterföreningen Teaterboulage, men förverkligandet har låtit vänta på sig. Föreningens ordförande Ingeborg Spiik hade sett ett motsvarande koncept i Sverige och kastat fram idén – och under hösten bestämde man sig för att nu, en gång för alla, slå slag i saken och faktiskt förverkliga det.
– Vi bestämde oss rätt tidigt att köra på med de rollfigurer som åtminstone delvis blivit bekanta i och med vårens ”Kalabalik i komposten”-barnpjäs, berättar Mecki Ruokolahti som fungerar som projektkoordinator och ingår i arbetsgruppen bakom manuset tillsammans med Skini Lindgård, Emilia Lindström och Jonatan Rönnholm.
Bekanta och nya
Daggmaskarna Daggmar och Daggobert kommer att figurera i samtliga av de korta styckena tillsammans med olika figurer som sågs i vårens pjäs – och några helt nya bekantskaper.
– Riktigt alla av skådespelarna som var med i våras hade inte möjlighet att delta och därför har vi skrivit in några nya karaktärer, berättar Ruokolahti.
Kartan hjälper hitta rätt
De korta pjässnuttarna på fem till tio minuter utspelar sig på olika ställen på Gamla Malmen, inom ett område som avgränsas av Runebergsmonumentet, kyrkan, Fredrikastugan och Flemingsparken.
– Det finns en karta som man kan plocka med sig där man kan se var luckorna en viss dag utspelar sig och vid varje föreställning kommer dessutom en funktionär med en stor och tydlig skylt att finnas på plats så man säkert hittar rätt, berättar Ruokolahti.
Kartan hittas också på Teaterboulages webbplats.
– Egentligen är det ganska bra att julafton infaller på en måndag, så att luckorna 22 och 23 blir mitt på dagen. Då är folk förhoppningsvis i rörelse och hinner ta del av luckorna, säger Anna Lindström som bland annat spelar den nya bekantskapen som är en grävling.
Varmt under
Scenkläderna är designade med utomhusaspekten i tankarna, det vill säga man får med sig en hel del varma kläder under. Ingen vill ju precis ha en förkyld daggmask den 20 december.
– Dräkterna i sig är inte särskilt varma, men under ryms det nog gott om varma kläder. Maskarna har ätit upp sig inför vintern, skrattar Rönnholm.
För Ruokolahti handlar det mest om att hålla i trådarna och se till att de energiska maskarna inte helt och hållet löper amok.
– Eftersom vi befinner oss utomhus och inte kan kontrollera de yttre omständigheterna blir det säkert en del improvisation också, medger Ruokolahti.
Fristående luckor
Man behöver inte ha sett ”Kalabalik i komposten”-pjäsen för att haka på Maskarnas jul.
– Vi har försökt göra luckorna så fristående som möjligt, så det gör inget om man missar en eller två luckor längs vägen. Det blir mycket energi, det har vi försökt eftersträva. Det är kort men intensivt, intygar Vera Fovet.
Tror ni att många kommer att se alla luckor?
– Vi hoppas det, skrattar hon.
Också för vuxna
Maskarnas jul ser på ytan ut att vara riktad främst till barn, men gänget bakom satsningen lovar att det finns också sådant som tilltalar den mer vuxna publiken.
– Julkalendern passar definitivt alla åldrar, det här är en grej för hela familjen. Vi har också en del humor som riktar sig till vuxna och hoppas på interaktion, säger Emilia Lindström.
– Maskarnas jul är helt och hållet tvåspråkig och går både på svenska och finska. Vi har jobbat hårt med att få de finskspråkiga replikerna att sitta. Men det passar bra till våra karaktärer att växla språk mitt i och att det blir skämt också med språken, säger Anna Lindström.
Luckorna öppnas vardagar kl. 17.00, under veckoslut och helger 13.30. Den 13 december blir det ett samarbete med föreningen Folkhälsan i Pargas, då rollfigurerna är en del av luciakortegen som startar från kyrkan efter luciakröningen.
Mikael Heinrichs
050-306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi