Skördefestens marknad i Nagu på lördag – antalet försäljare har ökat

Man och kvinna står vid marknadsbord och säljer tomater och chili.
Moget. Förra året sålde Herman och Annika Haapman tomater och chili från Paratiisi på marknaden. I år håller de öppet hus på Paratiisi på söndag. Foto: arkiv/Tuuli Meriläinen
Publicerad:

På lördag utlovas åter ett stort utbud av produkter på Skördefestens marknad i Nagu. På söndag fortsätter firandet med Öppna gårdar-evenemanget.

Klockan 10–15 på lördag är det åter dags för en riktigt hederlig skärgårdsmarknad i skärgården då Södra hamnen i Nagu fylls med försäljare och utställare av alla de slag. Anna Gröning, som tillsammans med Jasmine Biström håller i trådarna för evenemanget på uppdrag av Pro Nagu, säger att antalet försäljare på marknaden är lite större än förra året.

– Nu har vi drygt 40 försäljare som anmält sig. Anmälningstiden har gått ut för försäljarna men om någon ännu vill komma med så kan vi nog klämma in någon till. Som tidigare är huvudfokus på lokala livsmedel och lokalt hantverk, säger Gröning.

Säsongens läckerheter

På marknaden kan man hitta produkter som säsongens grönsaker, bakverk, ostar, kött, fisk, äppelmust och hantverk som stickade och tovade produkter. Thorbjörn Jansson säljer handgjorda korgar som han även kan tillverka på plats på marknaden.

– I år säljs det också lite mer mat som man kan äta på plats. Anders Fagerlund tillreder en skördepyttipanna och klass fem från Kyrkbackens skola säljer våfflor.

Huvudet på spiken

Flera föreningar berättar om sin verksamhet. Det utlovas också små tävlingar och lekar, bland annat en tävling där man ska försöka slå in en spik i en stock med så få hammarslag som möjligt och en tävling där man ska gissa vikten på en pumpa.

– För barnen ordnar vi också käpphästhoppning och säckhoppning samt hästskokastning. Och en stämningshöjare på marknaden är Skarvbandet som underhåller med levande musik, säger Gröning.

En del lokala restauranger deltar i evenemanget, till exempel Minttus bar & kök har en skördefestmeny.

Öppna gårdar i Nagu och Pargas

Söndagen den 15 september fortsätter Skärgårdens skördefest med evenemanget Öppna gårdar då lantbruksentreprenörer håller öppet hus och berättar om sin verksamhet klockan 10–16.

I år deltar bara fyra gårdar, varav tre är i Nagu: Korsnäs Östergård som säljer sina egna fårprodukter, Västeräng på Ytterholm där kaffestugan håller öppet och vingården Paratiisi i Tackork som berättar om sin vinproduktion och sina egna produkter.

I Pargas kan man besöka Stentorp sheepfarm som bland annat ordnar uppvisning med vallhund.

Tidigare har även flera gårdar från Korpo deltagit, men de deltar inte i år.

Skördefestens marknad arrangeras av föreningen Pro Nagu.

Tuuli Meriläinen

tuuli.merilainen@aumedia.fi