En liten nation med stort hjärta: "Vi är väldigt öppna och har en låg tröskel"

Glatt gäng. Åbolands nation har sitt kansli i Geologicum där också styrelsen träffas. Från vänster: Oskar Karlsson, Santeri Kylämäki, Jennifer Lindgren och Amanda Nygren. Bild: Malin Johansson
Publicerad:

Med sina drygt 80 medlemmar är nationen för de åboländskt sinnade både bland de minsta och bland de yngsta nationerna vid Åbo Akademi.

Det pulserande studielivet i Åbo är i full gång och den ena gulnäbbsintagningen efter den andra avlöser varandra. På första våningen i Geologicum har fyra åbolänningar samlats i ÅsNas kansliutrymme. Det är Oskar Karlsson (21) som är tredje årets studerande vid KTF där han studerar kemi- och processteknik, Amanda Nygren (22) som studerar miljö- och marinbiologi för tredje året, Jennifer Lindgren (23) som studerar engelska för fjärde året och Santeri Kylämäki (23) som läser datavetenskap för andra året. Förutom att de är åbolänningar är de också alla styrelsemedlemmar i ÅsNa eller Åbolands nation.

– Jag är tutor, så det har varit fullt upp, säger Amanda då hon slår sig ner vid bordet.

Kansliet finns i Geologicum

I ÅsNas kansli sitter maskoten Ior med sin fiskehatt på bokhyllan och håller ett vakande öga på styrelsen. På den vita, stora soffan står det skrivet med svarta bokstäver ”Åbolands nation” och ovanför soffan finns en stor karta där besökare får skriva sitt namn och pricka in sig på kartan. Det tar en stund innan undertecknad har lokaliserat sig rätt på kartan och prickat in Pargas.

– Styrelsen träffas här cirka en gång i veckan, berättar Jennifer som är ordförande för ÅsNa med rötterna i Pargas.

"Vi är väldigt öppna och har en låg tröskel"

För första gången på 10 år är alla styrelsemedlemmar åbolänningar.

– Vi är väldigt öppna och har en låg tröskel då det gäller att ta emot nya medlemmar. Alla är välkomna med oberoende varifrån man kommer eller vad man studerar säger, Jennifer.

Hon berättar att man har många medlemmar från Sverige och Åbolands nation har också vännationer i vårt västra grannland.

– I maj var vi till Uppsala och hälsade på, det var skoj, säger Oskar.

I Åsna kan man vara aktiv på många olika sätt och Santeri berättar att det ofta är lättare att få medlemmar att ställa upp i olika kommittéer och utskott, än att få dem att engagera sig i styrelsen. Själv är han ansvarig för programutskottet. Totalt finns det tre olika utskott inom ÅsNa, bland annat har man ett tidningsutskott som har som mål att utkomma med ett nummer nu under hösten.

– Det är lägre tröskel till utskotten, men hur mycket tid som krävs varierar från post till post, berättar Santeri.

Festklädda ÅsNor. Ulrika Laurén, Santeri Kylämäki, Jennifer Lindgren, Julia Byman, Amanda Nygren, Ida Nordgren och Oskar Karlsson. Bild: privat

Skärgårdssitzen är årets höjdpunkt

En av årets höjdpunkter inom ÅsNa är den årliga Skärgårdssitzen som alltid ordnas i samband med strömmingsmarknaden på hösten. De senaste åren har man haft två alumner med på Skärgårdssitzen för att ackompanjera sångerna. Det är en duo som kallar sig ”Bror & Jävel”, och en av dem råkar också vara nationens nuvarande inspektor, Alexander Skrifvars.

Klädkoden är Cocktail och vännationer bjuds in till festen som under de senaste år har ägt rum på Skärgårdsbaren i Åbo. I år blir det Skärgårdssitz 25 oktober, men innan dess ordnar man en alumnsitz lördagen 19 oktober dit man önskar att alla före detta ÅsNor välkomna. Förutom att ordna sitzar, har styrelsen fullt upp med olika sportevenemang och spelkvällar som de håller i trådarna för. Många evenemang ordnar man också tillsammans med andra nationer, som till exempel St. Patricks day-sitzen som arrangeras tillsammans med Östra Finlands nation.

– Som styrelsemedlem är man ofta tvungen att göra uppgifter där man hamnar utanför sin bekvämlighetszon och det är nyttigt, konstaterar Jennifer.

Det bästa är gemenskapen

Alla fyra styrelsemedlemmar är överens om att det bästa med ÅsNa är just den fina gemenskapen och alla människor man lär känna, som man kanske inte annars skulle komma i kontakt med. De hoppas förstås att många nya, åbosinnade studeranden ska hitta till ÅsNa och välkomnar alla som är intresserade. För att vara medlem är det inget måste att studera vid Åbo Akademi, man kan vara medlem även om man studerar vid någon annan högskola eller universitet i Åboland. Man behöver inte heller ha svenska som modersmål, till exempel Santeri har finska som modersmål och han berättar att man just nu jobbar med att kunna nå ut med info och material på båda språken.

– Det är viktigt för oss att vi är aktiva och sociala och med på olika gulnäbbsevenemang så folk hittar oss, avslutar Jennifer.

ÅsNas historia

  • ÅsNa grundades år 1977 och är därmed den yngsta nationen vid Åbo Akademi.
  • Till en början hette nationen Pargas Nation och hade under sin storhetstid i början av 80-talet över 500 medlemmar.
  • Intresset för nationsverksamheten sjönk dock under 90-talet och föreningen, som då gick under namnet Åbolands Skärgårdsnation, miste en del av sina medlemmar.

Malin Johansson