Ungdomsverkstaden Aktiva erbjuder lågtröskelstöd
Ungdomsverkstaden Aktiva är stadens lågtröskelverksamhet för unga under 29 år. Vissa aktiviteter är öppna för alla, medan andra kräver ett avtal. Ungefär 100 ungdomar deltar årligen i Aktivas verksamhet, och de har stöd av fyra handledare.
– Våra dörrar är öppna för alla ungdomar i åldern 15–29 år som behöver vägledning eller stöd för att planera sin vardag och framtid, säger Aktivas verksamhetsledare och handledare Jenni Lindroos.
– Vi arbetar på frivillig basis, inte som en myndighet. Vår verksamhet styrs av ungdomslagen, betonar Jenni.
Bara att kliva in genom dörren
Den rådgivande verkstaden är den del av Aktiva där man kan delta omedelbart. Det räcker med att bara kliva in genom dörren. Ungdomarna söker råd om exempelvis att fylla i arbets- eller utbildningsansökningar, kartlägga alternativ för arbetspraktik eller att hitta en egen bostad. En del behöver stöd med vardagsrutiner eller i en svår livssituation.
Många ungdomar som är med i verksamheten har hört talas om Aktiva genom vänner, föräldrar eller i skolan. En del kommer också med via socialtjänsten eller TE-byrån.
– Det viktigaste i den rådgivande verkstaden är att varje ungdom vet vilka möjligheter som finns, säger Jenni. Det finns vanligtvis så många möjligheter att det kan vara svårt för en ung person att på egen hand hitta det bästa alternativet, tillägger hon.
– Vår verksamhet bygger på frivillighet och lågtröskelprincipen.
– Vi har förtroendefulla samtal med den unga en gång i veckan. Baserat på dessa samtal utformar vi tillsammans en framtidsplan som passar den unga, berättar hon om den rådgivande verkstaden.
En annan av Aktivas verksamhetsformer är den kreativa startverkstaden. För att delta i den krävs alltid ett avtal. Ett exempel är avtalet om att delta i arbetspraktik som arrangeras av Aktiva, vilket vanligtvis ingås med TE-byrån. I sådana fall får den unga även arbetslöshetsersättning under praktikperioden.
Fokus på att göra saker tillsammans
I startverkstäderna fokuserar man på att göra saker tillsammans, lära sig arbetsrutiner och förbättra den ungas självkännedom. Samtidigt övar man på livshantering, får nya upplevelser och skapar dagliga rutiner. Vanligtvis deltar ungdomar i verksamheten från några månader upp till ett halvår.
– Verkstadsverksamheten pågår fyra dagar i veckan och vi kan ha upp till åtta deltagare samtidigt, berättar handledare Heini Brushane.
I startverkstaden kan man prova olika verktyg och öva på mer traditionella arbetsuppgifter. I verkstaden kan man till exempel sy och göra hantverk, trycka tygkassar samt bygga, reparera och måla möbler. I verkstaden tillverkades också den färgglada väggtavlan som spred glädje under Pride-evenemanget i Pargas.
Utöver detta övar vi på vardagens grundläggande saker: vi städar en gång i veckan, planerar veckans meny på måndagar, skaffar ingredienser tillsammans och alla deltar i matlagningen, beskriver Heini vardagen i startverkstaden.
Uppsökande ungdomsarbete
Den tredje verksamhetsmodellen inom Aktiva är uppsökande ungdomsarbete. Syftet med det uppsökande arbetet är att nå ungdomar under 29 år som varken arbetar, studerar eller gör militärtjänst, och som behöver hjälp och stöd i sin livssituation.
Aktiva informerar alla niondeklassare i Pargas stad om uppsökande ungdomsarbete varje vår.
Vem som helst som är orolig för en ung person kan ta kontakt med det uppsökande arbetet. Det kan vara en familjemedlem, släkting eller vän.
Många ungdomar kommer också själva till Aktiva. Samarbetet mellan handledaren och den unga bygger alltid på förtroende och sker på den ungas villkor och på frivillig basis.
– Vi arbetar i första hand utifrån den information som den unga själv berättar för oss, och samarbetet fortsätter så länge det finns behov av det och den unga själv vill ha stöd, berättar handledaren för uppsökande ungdomsarbete, Jennifer Wiklén.
– Vi kan hjälpa den unga med att kontakta myndigheter och delta i samarbetsmöten om den unga så önskar. Ofta sitter vi bara och pratar om den ungas vardag och stöttar hen i hens situation, säger Jenni Lindroos.
– Ungdomar är idag bättre på att själva söka hjälp. De är också mer öppna och pratar även om svåra saker, säger hon glatt.
"Jag visste inte riktigt vad jag skulle göra härnäst"
Jag träffade Tindra, 19 år, på Aktiva, som deltar i den kreativa startverkstaden tre dagar i veckan. Utöver detta jobbar hon några dagar i veckan.
– Jag kom till Aktiva för att få råd efter att jag insåg att den yrkesutbildning jag valt inte passade ihop med mina dagliga rutiner, inte ens när jag bytte studieinriktning. Jag visste inte riktigt vad jag skulle göra härnäst. Jag insåg också att jag behövde hjälp med mina morgonrutiner, berättar Tindra.
På Aktiva har hon fått prova på olika hantverksfärdigheter och deltagit i vardagsrutiner. Genom verkstadsverksamheten har hon insett att hennes styrkor ligger just inom hantverk.
– Skolans grundrutiner och noggrant schemalagda studier passar inte mig. Jobb som kräver kreativitet och hantverk är troligen den bransch jag kommer att satsa på i framtiden, säger hon.
– Jag har fått hjälp och stöd med allt från Aktiva, säger Tindra glatt.
Vi flyttade nyligen till en ny lägenhet med min sambo och vår katt, och jag fick till och med hjälp med att packa upp flyttlådorna och ställa saker på plats, berättar hon leende.
– Med dessa fantastiska människor är allt möjligt. De hjälper till med vad som helst, säger Tindra, tydligt glad över allt stöd och hjälp hon fått från Aktiva.
Anne Pelkonen