Jaktvårdsföreningen vill fördriva Pargasvargen – ”Onödigt närgången”

Lielaxvarg. Rovdjurskontaktperson Sture Lindroos fångade den här vargen på bild tidigare i somras i Lielax. Bild: Sture Lindroos.
Publicerad:

Fördrivningstillståndet är ett steg i processen för att senare kunna få ett avlivningstillstånd.

I helgen hade Pargasbon Bernhard Helander ett nära möte med en varg i Kojkulla i Pargas. Vargen befann sig på endast ett tiotal meters avstånd och visade inga tecken på skygghet.

Enligt Pargas rovdjurskontaktperson Sture Lindroos är det oroväckande att vargen kommer så nära, i synnerhet då personen rört sig till fots.

– Den har varit onödigt närgången. Vargen borde se människan på långt håll och då håller den sig undan. Det är inte naturligt att den kommer så där nära.

"För trångt"

Lindroos bedömer att det börjar bli trångt för vargarna att bilda revir inom kommundelen Pargas, där det uppskattas finnas fyra vargar sedan vårvintern. Hit räknas inte de vargar som finns till exempel i Houtskär.

– Det är min bedömning att de är fyra individer inom ”gamla Pargas”. En gång har det observerats tre skilda vargar under en och samma kväll, så det är troligt att de är sammanlagt fyra till antalet.

Enligt Lindroos finns det tätast med varg i sydvästra Finland, och de unga vargarna har nu blivit vana att stöta på folk.

– Ett fördrivningstillstånd är nog på gång. Jag har hört om flera liknande situationer under sommaren både på Ålön och Lielax.

Dagar till veckor för tillstånd

Fördrivningstillstånd av varg beviljas av Finlands viltcentral. I praktiken innebär fördrivningen att man skrämmer bort vargen från området. Att få ett fördrivningstillstånd tar enligt Lindroos i bästa fall några dagar, i värsta fall veckor.

Tillstånd för att avliva varg beviljas i sin tur av polisen, och tillstånd ges i regel först om det finns tecken på att vargen varit aggressiv.

Sture Lindroos bedömer att ett avlivningstillstånd också kan ansökas efter att man först försökt skrämma bort vargen 2–3 gånger och det inte gett några resultat.

– Fördrivningstillståndet har inte så stor praktisk betydelse, det är egentligen ett steg i processen för att senare kunna få ett avlivningstillstånd. Ännu har vargarna i det här området inte varit aggressiva, säger Lindroos.

Katarina Pada

pku@aumedia.fi