Namnsdagar och namn

Publicerad:

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Namnsdagar har firats i Finland i århundraden, men firas inte i samma omfattning som förr. Det är ändå inte ovanligt att man till exempel på Facebook eller i andra sociala medier gratulerar varandra på namnsdagen.

Den äldre generation hedrar och gratulerar namnsdagsbarn med små gåvor och blommor. Traditionen att fira namnsdagar påminner oss om betydelsen av varje individs namn.

Namnlängderna revideras med fem års mellanrum. Sedan tio år tillbaka tas inga namn bort, utan namnlängderna fylls bara på. För att ett namn ska komma med i den finlandssvenska namnlängden bör det bäras av minst 50 finlandssvenskar i olika åldrar för att spegla mera långsiktiga trender.

Dubbelnamn kommer inte i fråga, inte heller nya stavningsvarianter av namn som redan ingår och finska namn ingår i den finska namnlängden. Alla dagar utom nyårsdagen, juldagen och den 29 februari är namnsdag.

Vi har just firat fruntimmersveckan som inföll 18–24 juli där alla dagar bär kvinnonamn förutom den första som Fredrika delar med Fredrik (Sara, Margareta, Johanna, Magdalena, Olga, Kristina).

De flesta namnen har funnits i almanackan sedan 1700-talet. Fruntimmersveckan i juli sägs vara särskilt regnig (”fruntimren håller inte tätt”), men veckan skiljer sig knappast från veckan före eller efter.

Att varje individs namn är viktigt har vi märkt. En gång fick jag en åthutning för att jag fick ett efternamn fel, i min e-post blev Lindberg Lindholm och jag blev nämnd vid namn och skulle inte komma och påstå något då jag inte ens kunde stava personens namn rätt!

Och visst kan det vara irriterande att själv bli tilltalad Barbro i stället för Barbara och när en väns namn uttalas med J trots att det skall uttalas med ett G och du korrigerat uttalet för N:te gången, men det blir ändå inte rätt.

En tidigare kollega vars namn stavas med i på slutet (Kai, inte Kaj) figurerade i en skämtteckning om en (fartygs)Kaj som inte höll budget, men han hette ju inte Kaj utan Kai och det kändes vare sig bra eller rätt för honom. Man kan också byta namn nuförtiden. Om få känner Gun som är det officiella namnet, men alla känner Gia, är det säkert bäst att ändra.

Gamla namn kommer också tillbaka. När Anton, som varit ett av de populäraste småbarnsnamnen under de senaste åren, började dyka upp associerade jag till en gammal gubbe i Kimito dit man for och köpa sprit på veckoslutet när spriten var slut och Alko var stängt. Det luktade inte alltid så gott hos Anton för han höll inte alltid tätt och det var ett namn jag inte tyckte man kunde ge små barn.

Utländska namn kan vara svåra att komma ihåg, men du blir desto mer uppskattad om du kan tilltala utlänningar vid deras rätta namn, det positiva ryktet sprids fort. Att hitta namn som passar olika språkgrupper i en familj är inte alltid lätt. Då kan det bli att ta fram almanackan som vi gjorde och ta första bästa namn i kalendern vilket 1.7 är Casimir – om man har en kalender som har halva årets namnsdagar på ena sidan och andra halvan årets namnsdagar på andra sidan om du tittade på andra halvåret.

Mina föräldrars namn är ovanliga. När jag gick i femte klass och vår klasslärare Ralf Karlsson efterfrågade alla elevers föräldrars namn och jag sa Lolan och Konstantin när det blev min tur började hela klassen skratta. Då sa Rolle (han kallades så): Jamen Konstantin, det är fint, det är ett kejsarnamn! Och efter det var jag alltid stolt över att ha en pappa som hette Konstantin.

Däremot tyckte jag ända tills jag for till USA som utbyteselev inte alltid om mitt namn för ingen hette Barbara. Mina vilda kusinpojkar retade mig med: Underbara, uppblåsbara Barbara och jag blev att heta både Rabarber och Barbapapa. Det fanns heller aldrig några pennor, nyckelringar eller dylikt krimskrams med mitt namn på att köpa. Men i USA öppnade sig himmelriket och det fanns en massa grejor med namnet Barbara färdigtryckt som jag hamstrade hem! I dag är jag väldigt nöjd över mitt namn som är gångbart också internationellt. Och ingen annan i Finland har samma för- och efternamn.

I dag firar vi Jakob, Jimmy och Jim, grattis! Du kan sprida glädje genom att uppmärksamma någons namnsdag. Många äldre människor blir nog glada av ett enkelt samtal för att önska dem en glad namnsdag.

Barbara Heinonen

Häradsfogde och Pargaskorv