Showtime, gott folk!

Pulleat purjeet ja... Niin, purje. Show saa ensi-iltansa 14. tammikuuta. Kuva: Mikael Heinrichs.
Fulla segel. Eller, ja, åtminstone nästan. Showen har premiär torsdagen den 14 januari. Foto: Mikael Heinrichs.
Fulla segel. Eller, ja, åtminstone nästan. Showen har premiär torsdagen den 14 januari. Foto: Mikael Heinrichs.
Publicerad:

I kväll börjar det. Den första av nitton föreställningar för de 64 ungdomar som deltar i Pargas stads ungdomsshow nummer åtta, Show 8.

Månader av repetitioner och finslipande av programnummer: sketcher, sång och musik skall alltsammans knådas ihop till en slutlig produkt. En helkväll med lokala förmågor, helt enkelt. 140 minuter (inklusive paus) av skratt, gråt, blod, svett och tårar.

Inför showen har några av deltagarna (Emma Lindgård, Hanna Nyström och Adrian Rantala) samt projektledaren Oliwer Bäcklund skrivit kolumner i Pargas Kungörelser, men riktigt lika nervöst som i går kväll då föräldrar, vänner och andra inbjudna fick se förhandsvisningen eller i kväll då det blir premiär lär det inte ha varit.

I årets show deltar sammanlagt 64 ungdomar på scenen och tre i kulisserna. Vuxna hjälpredor lär det också enligt uppgift finnas med.

Samtliga kommundelar är representerade med ungdomar från Pargas, Nagu, Korpo och Iniö (och S:t Karins) samt scenografen och ljusdesignern VespaLaine från Houtskär.

Regissören Riddo Ridberg får äntligen pusta ut – åtminstone aningen – efter en minst sagt hektisk höst med såväl Stormskärs Maja på ÅST och showrepetitioner i Pargas på repertoaren. Nu har Maja spelpaus fram till början av mars.

Showen har förutom de 20 sång- och dansnumren och sketcherna en ramberättelse som i all korthet kan ses som ett slags dokumentär om hur man gör en ungdomsshow i Pargas.

Som sig bör finns det coverlåtar på olika språk, från olika årtionden och i olika stilar. Starship varvas med Sanni och till och med en låt på tyska finns med. Franska talas också, vilket har sin naturliga förklaring i att en utbytesstuderande från Frankrike också deltar i showen den här gången.

– Det här är en show om att göra en show. Delvis blir det litet som en tillbakablick till hur det var förr, säger Ridberg.

Det här är den fjärde ungdomsshowen som har kultursalen i PIUG som skådeplats. Innan det spelade man där det var ledigt – vilket till exempel betydde hotell Kalkstrands konferensutrymme på markplan.

– Det var rätt spartanskt, alla som var med hämtade själva grejer hemifrån. Det var många skarvsladdar som skramlades ihop och läktaren byggdes av lastpallar i trä. I den första showen hade vi årskurs tre som nedre åldersgräns, de yngsta deltagarna var tio år medan de äldsta var 21, berättar Ridberg.

Till följande show justerades åldersgränserna till de nuvarande, det vill säga årskurs sju. I praktiken brukar man hinna delta i tre shower, eftersom de arrangerats vart annat år.

– Produktionerna har nog gått framåt med enorma kliv från den tiden, menar Ridberg.

Alexander Gröning. Foto: Mikael Heinrichs.
Alexander Gröning. Foto: Mikael Heinrichs.

17-åriga Alexander Gröning går andra året i Pargas svenska gymnasium och är med i ungdomsshowen i Pargas för tredje gången. Han ses främst som skådespelare och dansare den här gången, något han trivs riktigt bra med. Men visst är det lite pirrigt trots rutinen.

– Egentligen är jag mera nervös nu än jag var första gången jag var med. Dessutom tror jag att förhandsvisningen blir nervigare än själva premiären, säger han.

Stämningen bakom kulisserna har varit minst lika god som de tidigare gångerna han varit med.

– De vuxna har nog hållit helt bra ordning på oss och trots att det ibland är stressigt har de gjort saker och ting roliga för oss. De tar inte det hela på för stort allvar, säger han.

Mimi Sy. Foto: Mikael Heinrichs.
Mimi Sy. Foto: Mikael Heinrichs.

En som inte har tidigare erfarenhet att jämföra med är 15-åriga Mimi Sy från Paraistenseudun koulu. Hon hade i själva verket inte ens tänkt vara med i ungdomsshowen från första början.

– Fast jag började litet ångra att jag inte anmälde mig och som tur var behövde de en pianist, säger hon.

Det har varit en lärorik resa såhär långt för ynglingen som tränat klassiskt pianospel i nästan tio års tid. Populärmusiken kom in i bilden för för ett drygt år sedan.

– I showen spelar jag med i alla låtar utom en, säger niondeklassaren som brinner för musiken.

Hon övar i snitt ungefär en timme per dag, men vet inte ännu om hon i framtiden kommer att studera någonting med musikanknytning.

– Dessutom har jag fått många nya vänner under repetitionerna. En god kompis till mig är med och några andra känner jag från skolan, men de flesta andra är nya bekantskaper. Här finns många bra typer, intygar hon.

Hur det blir med Pargas stads ungdomsshow i framtiden vet ingen ännu i det här skedet.

– Det här kan ju också vara sista showen någonsin, men vi tar en show i gången, säger Riddo Ridberg.

Hoppas han har fel.

Mikael Heinrichs

050 306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi

Show 8

May Contain Traces of Entertainment

  • Manus: Anders Helenius m.fl.
  • Regi: Riddo Ridberg
  • Koreografi: Karin Eklund
  • Sång- och musikinstudering: Mats Prost, Riddo Ridberg
  • Scenografi, ljusdesign: Vespa Laine
  • Ljuddesign: Marcus Nordvall
  • Dräktdesign och -tillverkning: Sonja Dragon & Fashion Team
  • Marknadsföringsmaterial: Samuel Salminen, Oliwer Bäcklund, Lasse Andersson & Street Team
  • Producenter: Tom Grönroos, Fia Isaksson
  • Projektledare: Samuel Salminen, Oliwer Bäcklund
  • På scenen: 64 ungdomar från Pargas (och S:t Karins)

Läs också:

  • 12.11.2015 Åttonde gången gillt
  • 12.11.2015 Kolumn: Tillräcklig galenskap?