De bor på cyklarna i fem månader – fördjupar sig i historian kring Östersjön

Äventyr. En sak som Frederike och Johann imponerats av i Finland och skärgården är klipporna. – För er är det normalt, men vi har ju inga sådana. Bild: Tuuli Meriläinen.
Publicerad:
Äventyr. En sak som Frederike och Johann imponerats av i Finland och skärgården är klipporna. – För er är det normalt, men vi har ju inga sådana. Bild: Tuuli Meriläinen.

Viljan att se nya platser och lära sig mer om dess historia är en stor drivkraft för Frederike och Johann från Tyskland att trampa vidare. PK träffade paret i Nagu.

I början av april inledde Frederike Richert och Johann Griem från Tyskland sitt livs största äventyr på cykel. Med sina stora packväskor rullade de iväg från en liten stad söder om Hannover med planen att runda Östersjön. Då PK träffar dem på kafé Oak Tree & B&B i Nagu har de bott på sina cyklar i två och en halv månad och lagt närmare 4000 kilometer landsväg bakom sig. Det blåser motvind från sydväst och de har fått kämpa sig fram på Skärgårdsvägen. Vi slår oss ner och äter värmande laxsoppa medan de berättar om sin resa så här långt.

De har i stora drag följt den så kallade Eurovelo 10-rutten genom Polen och Baltikum, men med många avstickare. Hittills har de cyklat genom Polen, Litauen, Lettland, Estland och ett litet hörn av Finland. Runda hela Östersjön hinner de inte under denna resa och nu är siktet inställt på Åland och Stockholm via Åbolands skärgård.

– I Polen träffade vi en kvinna som hade som mål att cykla runt Östersjön. Hon är redan på den svenska östkusten. Så i jämförelse med henne känner vi oss långsamma. Men samtidigt har vi känt att vi är för snabba. Vi cyklar cirka 60–70 kilometer varje dag och det är så mycket intressant längs vägen som vi inte hinner se, säger Frederike.

Viktigt att lära sig om platserna de besöker

För henne och Johann har det största målet hela tiden varit att lära sig mer om platserna de passerar och fördjupa sig i deras politiska historia. Frederikes morföräldrar som bodde i Estland tillhörde minoriteten balttyskar. De fördrevs 1939 från de dåvarande ryska guvernementen i Baltikum till Tyskland under andra världskriget, vilket var ett resultat av Molotov–Ribbentrop-pakten. Nu har Frederike och Johann besökt platser och byggnader där hennes släktingar bott.

– Det har varit intressant att läsa sig om tiden då Sverige hade makten i Baltikum och om Rysslands inflytande.

De säger att det också varit intressant att följa med hur man i Estland och Lettland, som är relativt unga stater, är så ivriga över sin nationalitet och friheten från Ryssland.

– Vi har till exempel också besökt Narva. Jag ville visa Johann de stora slotten som står på var sin sida om gränsen. Där kunde vi se in i Ryssland och se barn där vinka åt oss.

Johann är snart färdigutbildad arkitekt och under resan har han fått se intressanta äldre byggnader och lärt sig om deras historia.

– Ett tips jag gärna ger åt andra cyklister är att läsa om de platser du besöker och tänker på landskapet och städerna. Då förstår man bättre landet man besöker, säger Johann.

På många platser har de stannat flera dagar för att hinna se mer, till exempel i Liepaja, Gdansk och Riga där de tältade på en campingplats nästan i centrum. Också Kuldiga i Lettland är en plats de gärna nämner.

– I Kuldiga finns Europas bredaste vattenfall och där såg man fiskar som hoppade!

De vill också rekommendera Jurmala i Estland för cyklister.

– Där kan man cykla på stranden, det var imponerande, säger Johann.

Åbo var ett viktigt stopp

Även om de har endast nosat på Finland under sin resa från Helsingfors till Åbo via Ekenäs så har de hunnit hitta några guldkorn. I Fagervik i Ingå hittade de ett härligt kafé mitt ingenstans som hade härliga bullar. Åbo var också ett viktigt stopp för dem eftersom de absolut ville se Finlands gamla huvudstad.

– Åbo är som Paris med sina kaféer längs ån, men med mindre folk, säger Frederike.

Natten innan de anlände till Nagu sov de i sitt tält hos Johan Werkelin på Kopparö i Pargas. Honom träffade de av en slump på vid minikiosken Glassbåten och han bjöd då in dem till sitt hem. Under sin resa har de främst tältat, både i naturen och på campingplatser.

Cyklarna som är tungt lastade har hållit bra hela resan, men kedjorna har de redan hunnit byta ett par gånger. I mitten av augusti ska de vara hemma i Tyskland igen och innan det ska de cykla genom Sverige och Danmark och besöka både Öland och Gotland. Gotland ligger på en av de första Hansarutterna, vilket intresserar dem båda. Men för Frederike finns det en ännu viktigare orsak att besöka Gotland.

– Eftersom jag är en stor beundrare av Astrid Lindgrens böcker och Pippi Långstrump så ska vi till Visby för jag har hört att det var där som Pippi-filmerna spelades in!

Tuuli Meriläinen