Hitta din inre rockstjärna
Rockläger eller låtskrivarverkstad och musikbranscheftermiddag. Där i korthet vad Sound Factory i PIUG den första veckan i augusti handlar om.
Sammanlagt fem lärare har hand om paketet som består av antingen ett fyra dagar långt rockläger eller en låtskrivarverkstad på två dagar. Dessutom viks en eftermiddag för info om själva musikbranschen. Helheten avrundas med en gemensam avslutningskonsert på torsdag kväll i PIUG. Den är öppen för allmänheten.
– Vi har valt att kalla det för rockläger, men förstås utan att utesluta någon specifik musikstil, säger Linus Lassus som håller i trådarna för helheten.
Målgruppen är ungefär 10–19-åringar, det vill säga från årskurs fem upp till andra stadiets utbildningar.
– Målsättningen är förstås också att något av banden som deltar ska överleva lägret och fortsätta spela efter det, säger Lassus.
Han vet vad han talar om, eftersom han och Axel Ridberg som fungerar som lärare i bandspelning i tiderna deltagit i ett motsvarande läger för ungefär tio år sedan. Det blev ett band tillsammans med några kompisar, och replokalen har de fortfarande kvar.
– Det roligaste med det här projektet för egen del är först och främst det att jag själv har deltagit i ett motsvarande läger och nu har möjlighet att ge tillbaka något av det jag lärt mig. Jag blir snart utexaminerad företagsekonom och har studerat musikbranschen i två års tid, berättar Lassus.
Låtskrivarläger har Lassus och Ridberg ordnat tidigare, men nu kombineras båda bitarna.
– Konceptet är rätt långt det samma som tidigare. För tio år sedan i Pjukala hade jag inte egentligen spelat nåt instrument alls, men började med trummor, berättar Lassus.
Sofia Fri är den tredje läraren på rocklägret.
Låtskrivarkursen som leds av Oskar Nyman och Joel Isaksson är kanske i första hand mer riktad till de äldre deltagarna. Men några krav på förhandskunskaper finns inte, varken för låtskrivarkursen eller bandlägret som alltså ordnas parallellt med varandra. Det går med andra ord inte att delta i båda samtidigt.
– Särskilt bandlägret sig lika väl för totala nybörjare som längre hunna. Det finns bitar för var och en och vi testar flitigt olika instrument och sätt att närma sig saker och ting. Målgruppen är med andra ord bred, men är man nybörjare är man nybörjare oberoende av ålder, påminner Lassus.
Låtskrivarlärarna är ursprungligen hemma från Österbotten men har musikbakgrund från Åbo och båda bor numera i Stockholm. Där jobbar de med låtskrivning och som musikproducenter.
– På onsdag ordnar vi dessutom en musikbranscheftermiddag med någon eller några inbjudna gäster, förhoppningsvis med anknytning till orten, säger Lassus.
Där är det tänkt att man går igenom allt ”det andra” som hör till branschen, men inte till själva spelandet. Det kan handla dels om tekniska grejer, om att hitta replokaler, vilka studiemöjligheter som finns, marknadsföring, media och hur man ska fixa spelningar på en obekant ort.
– Eftersom vi inte ännu vet exakt vilka åldrar och hur erfarna deltagare som kommer att delta, har vi inte slagit fast något definitivt program för den delen. Vi anpassar innehållet baserat på hur det ser ut på måndag då lägret börjar, säger Lassus.
Det handlar inte om ett övernattningsläger, utan ett dagsläger mellan klockan 9–16 där en avslutande kvällskonsert för alla ingår på torsdagen. Den konserten som också ordnas i PIUG är öppen för allmänheten.
Sound Factory-kursledare
- Linus Lassus, lärare i bandspelning
- Axel Ridberg, lärare i bandspelning
- Sofia Fri, lärare i bandspelning, grundare av Rock Donna-lägerverksamheten som riktar sig till flickor.
- Oskar Nyman, lärare i låtskrivning
- Joel Isaksson, lärare i låtskrivning
– Målet är förstås att alla banden ska uppträda då, eventuellt också låtskrivarna om de hinner få en låt så pass klar att de kan uppträda med den redan då, säger Lassus.
Lägerdeltagarna behöver inte ha eller ta med egna instrument, men om man har något mera udda instrument man spelar kan det löna sig att plocka med det.
– Det vi inte kan erbjuda, men gärna tar emot om någon har utrustning och programvaran, är maskinmusik. Vi har däremot en grunduppsättning med gitarrer, bas, trummor, keyboards och sång. Saxofonen får man nästan lov att ta med sig själv om man vill spela den. Men det är fritt fram att ta med egna instrument om man så vill, säger Lassus.
Alla får pröva på grundinstrumenten och testa också annat än det ”egna” instrumentet.
Lägret är helt och hållet tvåspråkigt och anpassas efter behov.
– Låtskrivningsverkstaden kan säkert vara en utmaning för många. Det kan kännas lättare att spela nåt instrument än att ge sig in på musik, melodier, text och tema. Där kan det vara en fördel om man tidigare har musicerat. Men en låt kan också vara så mycket, till exempel en rap-låt.
Anmälningar tas emot ännu i en veckas tid via stadens webbplats.
Mikael Heinrichs 050 306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi