Skriftskolelägren populära i Pargas trots coronaläget

skriftskola
Skriftskoleläger ordnas både på svenska och finska i Pargas även i år, trots coronaläget. Men man är mycket noggranna med säkerhetsåtgärderna, försäkrar kyrkoherdarna Harry S. Backström och Juho Kopperoinen. Bilden är från i fjol. Foto: Privat
Publicerad:

Skriftskoleläger ordnas både på svenska och finska i Pargas även i år, trots coronaläget. Men man är mycket noggranna med säkerhetsåtgärderna, försäkrar kyrkoherdarna Harry S. Backström och Juho Kopperoinen.

– Tidigare serverade vi matbuffé, nu gör kökspersonalen färdiga portioner. Vår besöksdag för föräldrar och anhöriga är även inställd, och om en förälder måste hämta exempelvis rena kläder till sitt barn görs det på ett säkert sätt. Vi ordnar även en gudstjänst som konfirmanderna bygger upp själva, men i år sänds den live på nätet, säger Backström.

Även städningen intensifieras på alla läger, bland annat byts nu förutom lakan även kuddar och täcken mellan skriftskolorna.

Fyra grupper går i skriftskola vid Väståbolands svenska församling. I Pargas deltar tre grupper i lägerskola i Koupo lägergård i juli och en grupp går i skriftskola i Houtskär folkhögskola i augusti. Totalt deltar cirka 75 unga i Pargasgrupperna och 19 går i skriftskola i Houtskär.

Två grupper på 28 respektive 21 deltagare deltar i finska församlingens skriftskolor som ordnas i Koupo med start i juni.

"Alla vill åka på läger"

För dem som inte vill delta i lägren erbjuds specialarrangemang, exempelvis distansundervisning eller privatundervisning.

– Hittills har ingen begärt det, alla vill åka på läger, säger Backström.

– Det känns bra att vi har möjligt att ordna läger för dem som vill och kan delta. Det är något som är normalt i allt det onormala, säger ungdomsarbetsledaren Patrik Sundell.

Några föräldrar har ringt Kopperoinen och varit oroliga, eftersom personer i riskgrupper ingår i deras familjer.

– Även vi erbjuder specialarrangemang, och vi ordnar bland annat undervisning utomhus. Vi har en skyldighet att ordna undervisningen så att alla kan delta oavsett förutsättningar, säger Kopperoinen.

Kopperoinen tror att många unga är glada över att få åka på läger i sommar.

– Många har deltagit i distansundervisning hela våren och för dem kan det vara roligt att träffa människor igen.

Även Backström har samma uppfattning.

– Vi är glada för att vi kan ordna lägren, och även föräldrarna verkar vara glada över att lägren ordnas. Visst måste vi beakta säkerheten mera, men jag tror att vi klarar det bra, bara alla hjälps åt.

Skriftskolelägren är populära i Pargas, konstaterar Sundell.

– Vi har en stark tradition här.

Själva konfirmationen ordnas på olika sätt.

I finska församlingen ordnar en av skriftskolegrupperna konfirmation i mindre grupper, så att konfirmanderna kan ha med sig några anhöriga. Den andra gruppen samlas i kyrkan medan föräldrar och anhöriga kan följa med konfirmationen via en livesändning på nätet. Grupperna fick själva rösta på vilket alternativ de ville ha.

I svenska församlingen har man inte fattat slutgiltiga beslut ännu, men åtminstone ordnas konfirmationerna separat med de fyra grupperna.

Kyrkorna öppnar igen

Från och med den 1 juni får kyrkorna öppna igen. De första gudstjänsterna i Pargas kyrka ordnas söndagen den 7 juni.

Flera än 50 personer får delta i förrättningar som exempelvis dop och gudstjänster från och med den 1 juni. Säkerhetsavstånd ska dock gärna beaktas, kanske bland annat genom att deltagarna sitter på varannan bänkrad.

Väståbolands svenska församling har gudstjänst varje söndag och forsätter även med sin veckomässa på onsdag klockan 18. Finska församlingen har gudstjänst varje söndag. Via församlingarnas webbsidor hittas mera information, även om livesändningar.