Lär dig tolka träden på din gård

Skogsexpert
Skogsexpert. Anders Öhman har jobbar med skogsvård hela sin karriär.
Publicerad:

Anders Öhman har jobbat med träd sedan han blev myndig. Företagare har han varit lika länge. AO-forestservice grundades år 2001. Nu vill ha tipsa PK-läsarna om trädvård.

De mest typiska uppdrag som Öhman har är sommarstugetomter som under några decennier förlorat sin havsutsikt. Öhman erbjuder en ”nycklarna i handen”-service där han sköter allt från planering och trädfällning till städningen efter sig. Våren brukar vara den mest brådskande tiden på året för Öhman.

Öhman vill tipsa om hur man känner igen ett träd som inte mår bra.

– En döende björk känner man igen på flera olika sätt. Den är gles i toppen och bladen brukar bli tidigt bruna. Längs stammen finns korta grenstumpar. Björken brukar inte falla raklång, utan kommer ned i kortare bitar, förklarar Öhman.

Att ha träd mindre än 5 meter från huset anser Öhman är riskabelt. Förutom risken för att de ska falla över huset blir rännorna snabbt stockade och det kan börja växa mossa på taket. Tallarna brukar väldigt sällan ha några sjukdomar, så de lämpar sig enligt Öhman bäst för trädgården. De är dessutom långlivade. Granar blir ofta infekterade av röta, en slags svampsjukdom, som lätt smittar till andra granar i närheten.

– Rötan i granarna smittar via rötterna. Om det finns en sjuk gran på gården, så är sannolikheten väldigt stor att näraliggande granar också har smittan, fortsätter Öhman.

Granröta känner man igen genom att titta längst ned på granen. En rotansvällning är ett relativt säkert tecken på röta. Om det därtill finns svarta ”skorpor” på stammen, så är det ett ytterligare tecken på att granen är döende.

– När granen faller, går den ofta av nära marken eller faller med rötter och allt, berättar Öhman. En frisk gran ser frodig och stark ut. När toppen är rundad, vet man att granen inte längre växer uppåt.

Anders Öhman berättar om ett knep hur man tar reda på hur högt ett träd är. Det gäller att ta en rak käpp, sträcka ut handen med käppen och hålla den lodrätt ungefär på ögonhöjd. Sedan backar man från trädet tills toppen av trädet är i höjden av käppens topp och trädets lägsta del är i samma höjd med andra ändan av käppen. Sedan räknar man hur många meterlånga steg det behövs för att komma tillbaka till trädet.

– Det här är förstås inte något exakt mått, men det är ett överraskande bra sätt att beräkna den ungefärliga höjden av trädet, förklarar Öhman.

Laura Johansson