Gamla lastningsbryggan i Lillmälö är nu borta – 3 lastbilsflak bråte forslades bort

Monica Forssell
En tvådelad bild med en gammal brygga och en strand utan brygga.
Bryggresterna är nu borta.
Publicerad:

Den gamla lastningsbrygga som fått förfalla och varit fem före att rasa ihop i Lillmälö, har nu rivits.

Det var Åbo Underrättelser som i början av sommaren skrev om bryggresterna som redan en längre tid utgjort en fara för sjötrafiken.

Bryggan användes senast någon gång på 1970-talet då sandtaget i Lillmälö utnyttjades som sandtäkt.

Isarna skulle nog snart ha tagit alltsammans.

—Stefan Illman, Underhållsingenjör, Pargas stad

Sedan dess har bryggan sakta men säkert förfallit. Det har dock varit oklart vem som egentligen äger bryggan.

Att den stod på Pargas stads mark och vattenområde är klart men ett gammalt, aningen svårtolkat köpebrev, gjorde gällande att bryggan eventuellt kunde ha en annan ägare.

Pargas stad beslöt hur som helst att ansvara för att de farliga bryggresterna rivs och forslas bort. Arbetet utfördes för ett par veckor sedan och enligt Stefan Illman, underhållsingenjör vid Pargas stad, blev det totalt tre lastbilslass virke och stålbalkar som kördes bort. En del av virket var impregnerat.

Monica Forssell
En strand.
Nu är resterna av den gamla bryggan borta.

Bryggresterna hade också kunnat lyftas ombord på en pråm och forslas bort sjövägen, men det alternativet hade kostat staden betydligt mer. Nu kunde man köra via Mälö Marin till bryggplatsen, som ligger mellan Mälö Marin och Lillmälö färjeläge. Arbetet utfördes av en lokal entreprenör.

Enligt Illman kunde man under arbetets gång konstatera att isarna förr eller senare hade gått åt den stora kolossen av virke.

– Isarna skulle nog snart ha tagit alltsammans, säger Illman.

Stockar och annat virke i vattnet utgör en risk för båtar, som kan få stora skador om de krockar med så kallat sjunktimmer.

Monica Forssell
En gammal brygga.
Bryggresterna var ett landmärke men utgjorde också en risk för sjötrafiken. Farleden som går förbi Lillmälö är livligt trafikerad.
Webbchef, reporter
Publicerad: