Rotaryklubbarna samarbetar kring Ankrace under Pargasdagarna

ankor
Paraisten Rotaryklubin presidentti Annika Gustafsson sanoo, että idea on peräisin viime vuoden piirikonferenssista ja Saloklubilt
Publicerad:
ankor
Ankrace. Lorenz Michael från Pargas Port Rotaryklubb samt president Annika Gustafsson och Sven Engblom från Pargas Rotaryklubb hoppas att ankracet i sundet kan bli en årligen återkommande Pargasdagstradition. Bild: Mikael Heinrichs.

Välgörenhetsjippo

Pargas Rotaryklubb och Pargas Port Rotaryklubb samarbetar under våren och sommaren kring ett välgörenhetsjippo som utmynnar i samband med Pargasdagarna den 10 juni. Då klarnar det nämligen vilken av de totalt tusen plastankorna som ser till att just den ankans ”adoptivföräldrar” kammar hem huvudvinsten i klubbarnas lotteri.

Pargas Rotaryklubbs president Annika Gustafsson säger att idén härstammar från fjolårets distriktskonferens och Saloklubben, som ordnat ett motsvarande jippo i flera års tid. Också i Karis är Pumpvikens ankrace något av en klassiker.

I all sin enkelhet går det ut på att den som vill delta i lotteriet ”adopterar” en anka med ett visst nummer. Alla de ankor som adopterats innan racet deltar – och släpps ut i Kyrksundet klockan 11 den 10 juni.

– Racet äger rum mellan Kyrkbron och Runebergsbron, men i vilken ända starten och målet blir klarnar senare då vi har bättre koll på väder och vind, säger Sven Engbom från Pargas Rotaryklubb.

Huvudvinsten är en Crescent-elcykel

Lottförsäljningen kör i gång så fort som man ordnat med alla behövliga tillstånd. Ankor kan adopteras hos Kelovee, Jazzcafé Axo, Åbolands fastigheter och av rotarymedlemmarna direkt.

– Vi kommer också att finnas på plats under Pargasdagarna vid en monter där man ännu under fredagen kan köpa lotter, påminner Gustafsson.

Huvudvinsten är en Crescent-elcykel och alla intäkter går till välgörande ändamål. Hälften av intäkterna går till Rotarys internationella projekt ”Empowering girls” med fokus på flickornas väl i Indien och hälften till diakonin i Väståboland.

Pargas FBK deltar i jippot med sina oljebommar som man lägger ut i sundet för att se till att ankorna hålls på sin rutt – och samtidigt får de en värdefull chans till övning.

– Det betyder samtidigt att Kyrksundet är avstängt under racets gång den 10 juni mellan cirka 10.45 och så länge det tar för ankorna, påminner man från arrangörshåll.

Mikael Heinrichs