Vinterbad för både kropp och knopp
Petra Mannström och Heidi Adolfsson doppar sig året runt på olika ställen i skärgården beroende på var de befinner sig. Det hela fick sin början för några år sedan vid en kaffebordsdiskussion då arbetskollegorna Petra och Heidi bestämde sig för att testa på vinterbadandet.
– Jag fick rådet av min läkare redan år 2016 att börja vinterbada, eftersom jag har fibromyalgi. Men jag hade inte ens simmat på sommaren tidigare, för jag tyckte att vattnet var så kallt. Så jag gick och väntade på att jag skulle hitta någon som jag kunde vinterbada tillsammans med, berättar Heidi.
Mottot var att ta en vecka åt gången
Men det var först år 2020 i juni som Heidi gjorde slag i saken, då hon och Petra blev arbetskollegor. En vacker dag blev det tal om att vinterbada i kaffebordet och Petra var genast med på noterna. Det första doppet tog de i augusti år 2020 och Heidi minns hur hon stod nästan en halv timme och tvekade innan hon vågade gå i vattnet och då var det bara augusti. Mottot var att ta en vecka åt gången.
Allt eftersom vattnet blir kallare håller man sig mera stilla och nära badstegen.
– Vi försöker doppa oss åtminstone fyra gånger i veckan. Det känns behagligare på det sättet. När vi träffas på jobbet så startar vi ofta dagen med ett dopp. Men ibland gör vi det också efter jobbet förklarar Petra.
Liksom Heidi, hade Petra en lång tid gått och funderat på att börja vinterbada, men tänkte att hon nog inte var tillräckligt modig för det. Nu är det en rutin och livsstil som hon inte kan tänka sig att leva utan.
– Man får ett lugn, en övertygelse och en styrka av det. Det häftiga är att man klarar något man trodde att man inte skulle klara av, att övervinna en rädsla eller osäkerhet ger ju en wow-känsla och så är det ju beroendeframkallande! Sinne och kropp kräver det, helt enkelt.
Det är just den mentala biten som Petra har velat föra över till andra saker – att tänka att det är möjligt, bara man vill det. Hon beskriver vidare hur all stress och trötthet blir kvar på havets botten då man stiger upp ur vattnet. Heidi igen har till stor del blivit kvitt sina nackproblem och säger att hon nuförtiden sover bättre på nätterna. Dessutom tål hon bättre kölden på vintrarna och klarar även bättre av heta sommardagar.
All prestation är borta
Petra och Heidi doppar sig tre gånger. Själva doppet gör de för sig själva och Petra använder sig av en andningsteknik för varje steg hon går ner i vattnet, på det sättet slappnar hon av i kroppen och spänner inte musklerna. Då är det inte heller lika kallt. Bra om man kan stanna i så länge att man får kontroll på andningen och bara fokuserar på att andas. All prestation är borta och de kör på känsla. Sedan går de upp på bryggan igen och väntar en stund, vid tredje och fjärde doppet är kroppen redan ganska van med kylan, medan första doppet är nästan chockframkallande. Det är en chock för kroppen att möta det kalla vattnet. Hela proceduren tar cirka 20 minuter och det som tar mest tid är av- och påklädandet.
Samtidigt då Heidi och Petra doppar sig, försöker de också hinna med att ta in naturen.
– Det är häftigt, det kan plötsligt flyga en örn lågt över oss, man blir ett med naturen. Det är många upplevelser som vi har fått genom att doppa oss under olika årstider. Det kan vara lika magiskt att doppa sig en tidig morgon då solen går upp som att doppa sig under en klar stjärnhimmel, beskriver Petra.
Ingen bastu behövs
På vintern då det är mörkt har de en ficklampa med sig och då gäller det också att snabbt få på sig kläder efteråt, händer och fötter blir snabbt stela av kylan. Heidi och Petra anser att det värsta av alla skeden är om det är en vind som blåser på just innan man ska ner i vattnet.
– Vi behöver inte bastu. Man går ner i värmen, för oftast är det kallare i luften på vintern. Vi är ute efter att kyla ner oss istället, blodcirkulationen ökar och ett välbehag infinner sig förklarar Petra.
Både Petra och Heidi är överens om en sak då det gäller att vinterbada: man ångrar aldrig ett dopp!
Malin Johansson