Pargasfullmäktige valde ny ordförande – det kan snart vara slut på distansmöten för fullmäktige

Mikael Heinrichs
en man i skägg sitter vid ett bord
Jan "Bambu" Eriksson tar över som fullmäktigeordförande under återstoden av fullmäktigeperioden fram till våren 2025.
Publicerad:

Jan “Bambu” Eriksson (SFP) valdes i måndags utan diskussion till ny fullmäktigeordförande i Pargas efter att Tomas Björkroth lämnat Pargaspolitiken bakom sig då han valdes till stadsdirektör i Lovisa.

Björkroth beviljades också avsked från sina övriga kommunala förtroendeuppdrag och Tomas Jansén (SFP) tar hans plats som ordinarie fullmäktigeledamot.

I den regionala miljöhälsovårdsnämnden ersätts Björkroth i sin tur av Kaj-Johan Karlsson (SFP).

Distansmöten för fullmäktige snart ett minne blott?

Eriksson påpekade redan i början av mötet att samtliga deltagare på distans skulle hålla kameran på under mötet och såg till att allt löpte precis enligt konstens alla regler.

– Det att jag bad ledamöterna till talarstolen vid sina anföranden handlar för mig om att upprätthålla fullmäktiges värdighet och det är något jag vill hålla fast vid, konstaterade Eriksson efter mötet.

Han har tidigare i egenskap av fullmäktigeledamot varit väldigt tydligt emot distansmöten för fullmäktiges del – och i förlängningen är det också något han kommer att arbeta för.

Mikael Heinrichs
en man står vid en talarstol med en kommunvimpel bredvid sig
Stadsdirektör Tom Simola talade sig varm om Pargas potential för tillväxt.

Stadsdirektör Tom Simola inledde mötet med att ge en allmän översikt där han konstaterade att alla förutsättningar för tillväxt finns förutsatt att man själv vill ha tillväxten.

– Det handlar om att se den stora bilden i stället för att fokusera på de små, rutinmässiga detaljerna. Att köra in den nya organisationen kommer att ta sin tid, uppskattningsvis ett år, innan allt hittar sin plats.

– Stadshusets första våning bör vi fundera på och hur vi kan komma ännu närmare invånarna. Vi ska vara mer lättillgängliga på staden, sade Simola.

Tilläggsanslag väckte frågor

Ett tilläggsanslag på 250 000 euro beviljades till bygg- och miljönämnden för markköp, vilket väckte frågor hos både Markku Orell (Saml.) och Lotta Laaksonen (VF).

Desto mer öppnade inte stadsdirektör Simola upp vilka fastigheter det handlar om, men det ena området finns på bygg- och miljönämndens tilläggslista på onsdag.

Det handlar om en affär på 136 600 euro för en fastighetshelhet i Nagu med fyra fastigheter på sammanlagt omkring 5,1 hektar i hörnet av Norrstrandsvägen och Skärgårdsvägen. På området finns i dag en hallbyggnad, en golfrange samt en ställplats för husbilar.

Vilket område i Pargas centrum staden är intresserat av att köpa yppades inte. Det är bygg- och miljönämnden som fattar köpbesluten.

Reporter (Pargas)
Publicerad: