Café tillsammans med staden och församlingarna

Heräämässä horroksesta. Toimintakeskus Kiikari joka sijaitsee Elmgrenintiellä Kombilan talossa aloittaa jälleen syksyn aikana. Cable-ryhmän ideoima kahvila käynnistyy syyskuussa. Kuva: Mikael Heinrichs
Vaknar till liv. Verksamhetscentralen Kikaren kör igång igen under hösten. Bland annat blir det café varje onsdag tack vare Cable-gruppen som kläckte idén i början av året. Foto: Mikael Heinrichs
Publicerad:

Från och med onsdagen den 19 september blir det café för alla och envar i verksamhetscentralens utrymmen.

Efter att ha fört en tynande tillvaro under en längre tid blir det igen från och med hösten regelbunden verksamhet i verksamhetscentralen Kikarens utrymmen. Det handlar om ett café som kör igång som ett resultat av den Cable-grupp som i början av året startades som ett samarbete mellan staden och församlingen (PK 11.1.2018).

– Nu har vi dessutom både svensk- och finskspråkiga församlingen med i samarbetet, vilket faktiskt är historiskt, berättar Monika Gestranius från stadens socialserviceenhet.

Café ska det bli

Caféts logotyp.

Den resursstärkande gruppverksamheten körde igång i januari och redan i mars stod det klart att man kommer att satsa på caféverksamhet i någon form (PK 8.3.2018). Efter det tillsattes en styrgrupp, i praktiken en styrelse, som fortsatt med planeringsarbetet.

En av Pargas stads nya socialhandledare kommer att på deltid hålla i trådarna för gruppverksamhet, det vill säga bl.a caféverksamheten.

– Tanken med den här verksamheten är att den ska fortgå och finnas också nästa vår. Vi vill inte att verksamhetens vara eller icke-vara hänger på någon enskild person, utan att det är en öppen verksamhet där alla bidrar, säger Sara Grönqvist från Väståbolands svenska församling.

För alla

Caféverksamhetens grundtanke är att det handlar om lågtröskelverksamhet, det vill säga vem som helst kan dyka upp utan något som helst behov av att man anmäler sig på förhand. Människor i alla åldrar är välkomna och man kommer att försöka få i ordning en lekhörna för barn.

– Tanken är att verksamheten fungerar enligt knytkalasprincipen, men det är naturligtvis inget tvång på att ha någonting med sig. Man kan komma till caféet också utan att ha någonting med sig, påminner Gestranius.

Bra mottagande

Styrgruppen har varit i kontakt med mataffärerna i Pargas och fått positiva besked. Ingen som kommer till caféet behöver oroa sig för att bli utan kaffe och tilltugg. Verksamheten är gratis för alla som vill delta.

För att förmedla den bakomliggande tanken om gemenskap och tvåspråkigheten har man valt att döpa caféet till ”Tillsammans – Yhdessä”.

– Tidpunkten var också en sak som vi diskuterat mycket. Alla dagar och tidpunkter har sina sidor, men det faktum att vi ska ha en socialhandledare på plats som håller i trådarna sätter förstås sina begränsningar. Därför kom vi slutligen fram till onsdagar klockan 10–12, med start den 19 september, säger Gestranius.

Logisk plats

Att det blev i just Kikarens utrymmen som caféet kommer att ordnas är egentligen rätt logiskt, eftersom det är ett mer neutralt ställe än till exempel församlingshemmet – och dessutom är läget centralt och bra.

– Plus att vi inte behöver plocka undan precis allt efter varje gång och här finns redan ett välutrustat och rymligt kök, säger Monica Nordhus, medlem i styrgruppen. Hon får medhåll av Camilla Karlsson och Judit Henriksson, även de styrgruppsmedlemmar.

Dessutom finns det duschmöjlighet för den som behöver det och datorer som man kan sköta sina ärenden på vid behov, påpekar ordförande för styrgruppen, Monica Hedström-Järvinen.

Hela styrgruppen understryker att det nya caféet ska vara ett ställe där alla känner sig välkomna och sedda – ingen lämnas ensam i ett hörn med sin kaffekopp.

– Tillsammans är ett ställe dit man kan komma bara för att man vill det och utan att någon frågar varför man är där. Här ska vi se det friska och goda istället för det negativa, säger Gestranius.

Det ska också vara enkelt för alla att komma in i gemenskapen och gruppen, vilket det inte alltid nödvändigtvis är på en mindre ort där det från förr finns olika ”klickar” och grupperingar.

Mikael Heinrichs

050-306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi