Artspektakel på Qvidja gård

Qvidja Biobliz
Bisamhälle. Saara Kankaanrinta bekantar sig med ett bisamhäller under Biobliz på Qvidja gård.
Publicerad:

BioBliz-evenemanget som kartlägger arter lockade hundratals besökare till Qvidja gård. En stor mängd artkännare kartlade arter som de specialiserat sig i på Qvidja marker. Genom att kartlägga arterna på gården så noggrannt som möjligt kan man i framtiden ta biodiversiteten i beaktande när man planerar verksamheten.

I miljöarbetet behövs frivilliga, för att man ska kunna uppnå bättre resultat, berättar Skärgårdens biosfärsområdets koordinator Katja Bonnevier.

– Evenemang som BioBliz kan också väcka människornas intresse för naturfrågor. Ju fler känner igen sällsynta arter, desto bättre, fortsätter Bonnevier.

I samband med BioBliz kunde publiken också bekanta sig med Qvidja gård.

– Det har varit fint att märka att besökarna faktiskt varit intresserade av artkartläggningen, trots att slottet också varit öppet för publiken, berättar en uppriktigt nöjd värdinna Saara Kankaanrinta, som samtidigt placerar en död padda som hon hittat på ett exemplar av nyaste Pargas Kungörelser. Barnen som samlat sig kring henne verkar vara mycket intresserade av paddan.

också väcka människornas intresse för

naturfrågor.

Skärgårdens biosfärs-

områdets koordinator Katja Bonnevier.

Biologen Juho Paukkunen från djurvetenskapliga enheten vid Helsingfors Universitet är i Qvidja för att kartlägga stekel, dvs. bland annat getingar, bin, humlor och myror. Hans doktorsavhandling om guldsteklar kommer att bli färdig inom kort. Guldsteklar har Paukkunen inte ännu hittat i Qvidja, men han tror att det nog kan finnas sådana på området. Juho Paukkunen blev lockad till BioBliz i Qvidja av Iiro Ikonen från Egentliga-Finlands NTM-central.

Paukkunen har fört ut små snaror med tvålvatten som ska locka steklar. Han anser att evenemanget är både nyttigt och trevligt och önskar att man arrangerade oftare liknande.

– Här kombineras en förbättrad artkännedom och ett ökat naturintresse hos lekmän, förklarar Paukkunen. Samtidigt antecknar han i sitt häfte en stenhumlearbetare som han hittar i en av Qvidja gårds vackra blomrabatter.

Hannu Ormio är frälst av blötdjur. Han har varit pensionerad i 8 år från sitt jobb i Forststyrelsens naturtjänster, men trots detta vill han gärna vara med och kartlägga blötdjuren på Qvidja gård. Han berättar om snigelarter i Finland och låter intresserade besökare undersöka de små snäckorna med hjälp av ett mikroskop.

Qvidja gårds ägare Ilkka Herlin och Saara Kankaanrinta är kända för sitt miljarbete. Paret jobbar aktivt på bred front med sitt Östersjöarbete samt utveckling av miljövänliga metoder för jordbruket.

Laura Johansson

050 555 9292

laura.johansson@aumedia.fi