Lånecyklar till stor nytta
Skräbböle skola fick ihop ett femtontal lånecyklar till Vånoeleverna, men skulle gärna ta emot några till. Eleverna är ivriga med att fixa dem i skick.
I våras gjordes ett upprop för att få ihop en uppsättning med lånecyklar till kombinerade Skräbböle och Våno skolas elever för bland annat utfärder till centrum. Det gällde i första hand eleverna från Våno, som inte nödvändigtvis har möjlighet att cykla till skolan.
Fram till hösten hade man fått ihop omkring 15 cyklar som man nu under hösten börjat gå igenom och sätta i skick på slöjdlektionerna.
– Vi skulle behöva några till, omkring 20 skulle vara perfekt för då skulle vi ha en hel klassuppsättning, säger läraren Christian Hindersson.
Cyklarna som kommit in till skolan är av varierande storlekar, modeller och i väldigt olika skick. Vissa har hållits väl medan andra antagligen legat uppe på vinden eller i något förråd i flera årtionden.
En pärla bland cyklarna är en röd DBS Kombi, Norges svar på vår Jopo, en modell som man började tillverka år 1968.
– Kedjan är helt fastrostad och skenorna har fått sig en del, men bara man fixar upp den kan den bli hur fin som helst, tror Hindersson.
Cykelmekandet fungerar bra som en del av undervisningen och hör faktiskt till läroplanen. De senaste åren har man förverkligat det genom Folkhälsans cykelbesiktning, men nu är det upp till bevis för eleverna själva.
Är det någon här som mekat med cyklar tidigare?
– Joooo, sträcker några ivriga upp händerna och ropar.
Strax flockas en ivrig grupp femteklassister kring de fem cyklarna som riggats på hyvelbänkarna i slöjdsalen i Skräbböle skola. Skolfarfar Ralf Wahtera svarar på elevernas frågor enligt bästa förmåga och agerar vant lärarens högra hand i dag. Han är inkallad för att hjälpa till just i dag då redaktören kommer på besök, vanligtvis brukar han vara på plats ungeför en dag i veckan.
– Det här är coolt, roligt att kunna göra nånting som man har nytta av och är praktiskt, säger Marielle Lindholm.
Anette Palomäki håller med.
– Det är bra med lånecyklarna eftersom eleverna från Våno inte alltid har möjlighet att cykla till skolan.
Kedjor, däck och bromsklossar skall bytas, vajrar spännas och lager smörjas. Nu skriver vi redan november, men senast på våren är det tänkt att eleverna skall använda sig av de nya lånecyklarna då de tar sig till exempel till idrottsplanen, biblioteket eller andra ställen i centrum, ett par kilometer bort.
– Vi hade först hoppats få cyklarna i bruk tidigare, men då vi fick dem insåg vi att det krävdes mera arbete och dessutom handlar det om säkerheten, så vi tar det lugnt istället, säger Hindersson.
Han har märkt av att det nuförtiden är det mera sällsynt att man faktiskt tar hand om sina cyklar ordentligt. Det har blivit så lätt att bara köpa en ny istället för att fixa en gammal.
Och det är inte bara i slöjdundervisningen som cyklarna märks av. I fysiken gick man alldeles nyligen igenom hur en dynamo fungerar.
Några cyklar till skulle Skräbböle skola gladeligen ta emot. Man kan höra av sig till Hindersson på 040 488 5770 eller per e-post till christian@edu.pargas.fi.
Mikael Heinrichs
050 306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi