Kunnas föreläser om näthat
Kaj Kunnas ger en föreläsning om näthat och hur man kan hantera det i Pargas. Skärgårdens Kombi står som arrangör för tillfället den 16 mars.
Kaj Kunnas. Det är ett namn som knappast lämnar någon oberörd. Han väcker helt enkelt känslor. För eller emot. Dessutom är han mycket aktiv i de sociala medierna och är allt annat än rädd för att sticka ut hakan och säga vad han tycker och tänker om saker och ting.
Under sina 26 år som sportredaktör har han egenhändigt fått erfara utvecklingen från ryggdunkningar ute på fältet till anonym galla som spys i bitrymden.
– Jag ser förstås på utvecklingen med en 52-årings ögon och har ingen aning om hur en tolvåring upplever näthat, det kanske på sätt och vis begränsar min målgrupp. Men egentligen riktar sig föreläsningen till alla som på sätt eller annat känner sig berörda, säger han.
En grupp som Kunnas faktiskt fått önskemålet att rikta sig till är stadens förtroendevalda. Han hoppas att föreläsningen – eller diskussionstillfället som han hellre kallar det – skulle kännas angeläget också för dem.
– Jag har faktiskt inte föreläst i ämnet näthat tidigare, men nog diskuterat det i flera intervjuer. Vi började egentligen grunna på möjligheten att föreläsa för över ett år sedan, kontakten kom via min fru, berättar Kunnas.
Du som är aktiv i nätdiskussioner och säkert får läsa en hel del, blir du aldrig trött på debattklimatet?
– Inte skulle jag säga det. Fast det har förstås mycket att göra med hur man själv uppfattar den kritik och kommentarer man får höra. Själv skulle jag uppskatta att cirka 70-80 procent trots allt är positivt eller konstruktivt. Skulle det vara andra vägen skulle jag säkert inte orka, skrattar han och medger att han nog är ett slags evig optimist till sin hållning.
Fördelningen mellan positiva och negativa kommentarer han får höra är i stort sett densamma som för 20-25 år sedan, men det är den råare och brutalare tonen i det negativa som är den största skillnaden.
– Det kommer alltid att finnas folk som tycker illa om andra, oberoende av vilken position personerna har. Men tröskeln att kasta ur sig vad som helst har blivit oerhört låg i dagens samhälle. Men visst ska folk också ha rätt att tycka illa om till exempel mig som offentlig person.
Enligt Kunnas är det helt i sin ordning att man ska få kritisera också politiker och förtroendevalda, men hur det sker och i vilken form är det som han vill få folk att ta sig en funderare kring.
– En person som jag ofta brukar ta upp i de här sammanhangen är fotbollstränaren Antti Muurinen som under sin aktiva tid ofta kritiserades i rätt hätska ordalag. Vid sitt arbetsbord hade han en slogan som översatt till svenska lydde ungefär ”förlåt dina fiender, det grämer dem allra mest (fi. anna vihamiehillesi anteeksi, se harmittaa heitä eniten).
I diskussionerna kring flyktingkrisen är övertrampen många. Nätkommentarer om mordhot, våldshandlingar och annat oroar honom i viss mån, men tack vare sin arbetsgivare Yle har han ett skyddsnät som inte alla andra som utsätts för liknande saker nödvändigtvis har.
– Till exempel en tolvåring har inte ett motsvarande socialt skyddsnät till sitt förfogande och dessutom är hen sannolikt också mer känslig än en vuxen person. Det är där vi måste ingripa, trots att nätmobbning ofta är svår att komma åt. Det är de osynliga trakasserierna som oroar mig mest.
Det faktum att internet erbjuder ett öppet, fritt och demokratiskt forum för åsikter innebär också en slags frihet under ansvar. Ansvarsbiten är vi enligt honom ofta rätt dåliga med att hantera.
– En del av ansvaret ligger enligt mig också hos politiker och andra som både syns och hörs på ett annat sätt. De borde allt kraftigare säga ifrån.
Kunnas egen strategi på sociala medier innebär att han så gott som uteslutande delar enbart positiva saker på webben.
– Visst gör jag det ibland med en ironisk eller sarkastisk underton, men i sådana fall riktar jag aldrig kritiken mot en namngiven person. Jag kan nog ta tag i rådande fenomen eller åsikter.
Förutom fotbollstränaren Muurinens visdomsord har Kunnas också ett annat tips för nätdiskussioner. Ha is i magen. Flera tips delar han med sig av den 16 mars i Sarlinska skolans auditorium med start klockan 18. Anmälningar till tillfället tas emot av medborgarinstitutet Skärgårdens Kombi.
Tillställningen går främst på svenska, men Kunnas ställer sig inte alls främmande till att diskutera också på finska om det behövs.
Mikael Heinrichs
050 306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi