Gamla Malmens invånarförening fyller 30 år – ”Föreningen har aktiva och ivriga medlemmar”

Anne Pelkonen
En kvinna och en man står på trappan till ett gammal rött hus och håller dörren öppen.
Marika Eklund-Pelto, som är sekreterare i invånarföreningen, och ordförande Ralf Juslin på trappan till Raskens stuga.
Publicerad:

I år fyller invånarföreningen på Gamla Malmen 30 år och som seden bjuder arrangerar föreningen en fest för sina medlemmar. Jubileumsfesten går av stapeln lördagen den 21 september klockan 18 på restaurang Hunger & Törst i Pargas.

– Det är 30 år sedan föreningen registrerades, men riktigt exakt när verksamheten startade vet jag inte, säger föreningens ordförande Ralf Juslin.

Knyter kontakter

Juslin berättar att cirka 65 hushåll på Gamla Malmen är medlemmar i föreningen och medlemsfesten är ett bra tillfälle för invånarna att lära känna varandra. Också några företag som finns i området är medlemmar.

– Många av de nyinflyttade har anmält sig till festen, säger Juslin.

Jubileumsåret kommer eventuellt att synas på den traditionella julmarknaden på något sätt, medan den kommande höstmarknaden går i traditionell stil. Höstmarknaden arrangeras samma dag som medlemsfesten. Juslin säger att Julmarknaden är årets viktigaste, och mest arbetsdryga, evenemang.

– Julmarknaden har vuxit mycket, men det är viktigt att den inte blir för stor eftersom den förverkligas med frivilliga krafter.

Raskens stuga framskrider

Även om de yttre förväntningarna på föreningen är stora vad gäller marknaderna så hinner man inom föreningen också göra mycket annat. Föreningen ordnar utflykter och ska bland annat besöka invånarföreningen Gamla Stan i Ekenäs för att se hur man jobbar där.

Tillsammans med staden har föreningen fått till stånd fler papperskorgar på Gamla Malmen och en målsättning är också att förnya guidekartorna som finns på Malmen och också göra fler. Adventskalendern blev så populär att man fortsätter med den och julbron pyntas också i år. Ett stort projekt är Raskens stuga som föreningen hyr av Pargas telefon.

– Det fixar vi upp till ett byahus – ett ställe där vi kan förvara föreningens papper och ordna små tillställningar. Vi ska återställa fasaden mot Partels gård och försöka få el och värme i huset så det inte far mera illa. Raskens stuga är från 1760-talet och en av de äldsta byggnaderna i området.

Nya krafter är välkomna

Juslin säger att som för alla andra föreningar behöver invånarföreningen så småningom nya ivriga krafter för att verksamheten ska kunna upprätthållas i framtiden.

– Just nu rullar verksamheten ändå på ett bra sätt. Föreningen har aktiva och ivriga medlemmar.

Information om föreningen finns på adressen gamlamalmen.com.

Reporter/Toimittaja - Pargas Kungörelser/Paraisten Kuulutukset (Skärgården/Saaristo)
Publicerad: