Självhjälpsgrupp där tankar delas jämlikt

Anne Pelkonen
En man och kvinna läser tillsammans.
I Väståbolands svenska församling startar den 2.10 verksamheten för självhjälpsgruppen Livsstegen. Gruppen leds av ungdomsarbetsledaren Patrik Sundell och diakonen Linnéa Nygård.
Anne Pelkonen
Publicerad:

Den 2 oktober startar självhjälpsgruppen Livsstegen i Väståbolands svenska församlings regi. Gruppen träffas veckovis för att under förtroende diskutera olika teman. Alla som vill dela sina tankar eller lyssna på andra är välkomna att delta. Verksamhetsmodellen bygger på den så kallade 12-stegsmodellen.

Diskussionsgrupp som bygger på 12-stegsmodellen

– Människor som känner att det kommit något mellan dem själva och deras liv som hindrar dem från att leva som de vill. Så beskriver ungdomsarbetsledare Patrik Sundell från Väståbolands svenska församling de eventuella deltagarna i självhjälpsgruppen som startar den 2.10. Han leder gruppen tillsammans med diakonen Linnéa Nygård.

– Det är inte en terapigrupp, utan en diskussionsgrupp, tillägger Patrick.

Gruppens verksamhetsmodell påminner om den 12-stegs metod som används av AA-klubben. Den modell som församlingens självhjälpsgrupp Livsstegen använder har vidare utvecklats av den svenska prästen och författaren Olle Carlsson. Självhjälpsmetoden Livsstegen är mycket populär i Sverige.

Det är inte en terapigrupp, utan en diskussionsgrupp

Väståbolands svenska församlings självhjälpsgrupp träffas under hösten vid 12 tillfällen.

– Nu på torsdag hålls ett informationstillfälle där vi berättar om gruppen, dess arbetssätt och lånar ut boken ‘Livsstegen’ till alla deltagare. Vid varje möte diskuterar vi ett av bokens 12 kapitel, berättar Patrik.

Bygger på förtroende

Gruppens verksamhet bygger på strikt förtroende. Inget som diskuteras delas utanför gruppen och man pratar inte om diskussionerna ens mellan gruppmedlemmar utanför mötena. Under mötena är vi tillsammans, närvarande, och lämnar vardagens och arbetets stress bakom oss.

– Vid diskussionerna får ingen avbryta en annan, utan alla får tala till punkt. Det är inte heller tillåtet att värdera andras tal eller ge några råd, understryker Patrik.

Många kanske undrar hur man då kan få svar på sina frågor eller funderingar. I verkligheten kommer svaren oftast från var och ens inre. När man delar sina tankar med andra kan man samtidigt hitta svar på sina egna frågor.

Människor är lika varandra

– Människor är väldigt lika varandra, även om det kanske inte alltid känns så, tillägger Linnéa.

De 12 ämnen gruppen diskuterar är bland annat känslan av maktlöshet, tacksamhet, ofullkomlighet och självrannsakan.

Gruppledarna deltar i diskussionerna på samma villkor som övriga medlemmar. Under mötena får man också välja att vara tyst eller dela med sig så mycket man själv vill.

– Inte behöver man heller oroa sig för att någon ska fråga mer efter att man har talat till slut, säger Patrik.

Gruppen följer en strikt tidsplan, diskussionerna börjar och slutar i tid, och mötena drar inte ut på tiden. När gruppen har startat förväntas deltagarna delta regelbundet.

– Informationstillfället hålls redan den 18.9. Man hinner ändå fortfarande bra med i gruppen genom att kontakta oss direkt, förklarar Linnéa och Patrik avslutningsvis.

Anne Pelkonen
Publicerad: