Pargasiterna samlades till månadsträff – Landor och Wahtera gästtalare

Privat
En kvinna som talar i mikrofon.
Åu:s vd och chefsredaktör Susanna Landor besökte Pargasiternas månadsträff.
Yvonne Vestberg Heino
Publicerad:

Den 18.9.2024 samlades ungefär 150 pensionärer i Brankis för vår första månadsträff efter en lång härlig sommar! Grupp 10 under ledning av Kaj Johansson bjöd på ett intressant program. Ordförande Gunnel Jansson gavs ordet och hon välkomnade oss alla liksom de 10 inbjudna gäster som kommit från Dragsfjärds pensionärsförening.

Samarbete med läkarstuderande

Under sommaren hade bland annat Seniordagen och Pensionärsdansen lockat många besökare. Vi fick också lov att applådera åt vårt Golf-gäng som i år ”knep bucklan”, det vill säga vann den prestigefyllda pokalen i årets Förbundsmästerskap – stor bedrift för Pargas!. En online Yoga-kurs för oss pensionärer är också på gång och dessutom kommer vårt samarbete med läkarstuderande att fortsätta i höst. Den 23.9 och 30.9 kommer 10 läkarstuderande tillsammans med deras lärare att ta emot fem pensionärer för att höra sig för om hälsa och livsföring och även berätta lite om motion och kosthållning – allt kommer att ske på svenska då de vill öva sig att också arbeta med svenskspråkiga patienter. De som anmält sig kommer att kontaktas för vidare info.

PSP ansöker om pengar till Boule-banor

Ett samarbete med Närpespensionärer har initierats. Staden har under namnet ”Deltagande budgetering” beslutat att lägga en pott på 50 000 euro till olika projekt som föreningar kan ansöka om – röstning kommer sedan att ske i november. PSP ansöker om pengar till Boule-banor till vår aktiva Boule-grupp.

Efter sedvanliga skämt gavs ordet till Pia Rantanen som bland anant berättade om kommande resor, till exempel Porkala 29.10 dit man behöver några fler anmälningar och lillajuls-kryssningen vars sista anmälningsdag är 25.10. En hemlig resa är också i planeringen. Titta gärna på vår Facebook-sida och vår webbsida för mer info eller ta direkt kontakt med Pia. Gruppen ”de pratglada” har gett plats för en ”kulturgrupp” dit intresserade kan ansluta sig och tillsammans gå på olika arrangemang som bio, teater med mera.

Nästa nummer av Parentesen handlar om att ”Förena nytta med nöje” – bidrag tas gärna emot! Tiiti Karlsson, har avslutat promenerandet på grund av för få deltagare, men hoppas att fler kommer med till ”Kraft i åren”-projektet som började 2.9 och fortgår varje måndag klockan 10 i PIUG. Seniordansen fortsätter också ytterligare tre måndagar klockan 11 – 12.30 i Seniorpunkten.

Susanna Landor gästtalare

Susanna Landor – första gästtalare och ÅU:s nya vd och chefsredaktör, talade sig varm om ÅU – en vital 200-åring! Hon berättade också mycket intressant om sig själv och de utmaningar ÅU media står inför i framtiden. I devisen ”Livet är lokalt” vill hon tillägga – ”men alltmer globalt” - då hon menar att vi alla påverkas av vad som händer i världen.

Dragsfjärdsborna tackade för inbjudan, följt av allsång under ledning av Jörgen Hollsten, ackompanjerad av Kurre Långbacka varpå dagens andre gästtalare Rainer Wahtera tog vid och berättade om hur Skröbbel-gåbbarna har gjort det fantastiska Talko-jobbet att tillsammans med Peter Karlsson från Åland, renovera Skräbböle-kvarnen som har anor från 1794. Ett fantastiskt arbete som stod färdigt 21.8 i år.

Privat
En äldre man som talar i mikrofon.
Gästtalare Rainer Wahtera berättade om renoveringen av Skräbböle-kvarnen.

Kaffe med bullar från Hallonblad och lotteri bjöds vi också på innan vi glada i hågen och fulla av entusiasm vandrade hemåt i väntan på nästa månadsträff.

PS! Glöm inte anmäla er till ”Anna & Anna – 2 starka kvinnor” den 23.10 som är den första av höstens seniorföreläsningar i samarbete med Kombi (tel 0400 852596 eller via kombi.pargas.fi)

Yvonne Vestberg Heino
Publicerad: