Guider från hela Sydvästra Finland samlades i Pargas

Paola Fraboni
Människor som sitter på bänkar och lyssnar.
Sammanlagt 70 guider samlades i Brava lärcenter.
Paola Fraboni
Publicerad:

För ett år sedan fick Skärgårdsguiderna erbjudande att ordna Finlands guideförbunds distrikts höstmöte. Mötet ordnades i början av oktober. Alla auktoriserade guider i vårt distrikt, från Salo till Raumo, var inbjudna att besöka skärgården under en dag av intressanta upplevelser.

Vår planering började redan hösten 2023 då vi valde tema och dag. Programmet formades under våren då vi också sökte stöd från lokala fonder. Gästföreläsarna vidtalades. Detaljerna föll på plats i början av hösten då dagen närmade sig.

Samling i Brava lärcenter

Redan kl. 8 lördagen den 5 oktober började sjuttio ivriga guider strömma in till vårt nya Lärcenter Brava, samtidigt som några lokala producenter anlände för att visa sina produkter. Vi ville visa upp skärgårdens bästa och därför bjöd vi flera lokala producenter till mötet för att visa och sälja sina produkter. De som ställde upp hade både ätbart och annat hantverk till provsmakning och försäljning.

Efter att vi kl. 9 hälsat alla välkomna blev det stadens tur att presentera sig. Styrelseordförande Gilla Granberg introducerade staden och berättade om de mål och visioner som staden har för framtiden. Efter henne uppträdde barnkören Da Capo, under ledning av Åsa Hermansson, med ljuvliga och glada sånger. Trots att våra gäster nästan alla var finskspråkiga, höll vi programmet på båda språken. Kören som sjöng på svenska fick ändå alla att dansa.

Med två bussar till Nagu

Själva mötet började lite före kl. 10 och genast efter det åkte vi med två guidade bussar till Nagu. Flera guider guidade på bussarna, bl.a. Arja Nurmi, Oona Johansson och undertecknad. De flesta hade önskat guidning på finska, så den ena bussen hade finska som guidespråk och den andra var tvåspråkig för de få som ville höra svenskan. Vid slutet av dagen då vi åkte tillbaka ville de flesta sätta sig i den tvåspråkiga bussen.

I Nagu åt vi lunch på restaurang L’Éscale och utsikten från fönstret var häpnadsväckande vacker. VI hade beställt fint väder och bättre än så där kunde det inte bli. Solen sken bland de fina höstfärgerna som charmerade och överraskade. Tack vare två inspirerande föredrag fick vi visa hur levande skärgården är och att det inte nödvändigtvis endast är ett sommarresemål. Vårt tema var Vardag i skärgården. Turismchefen Benjamin Donner lyfte upp möjligheter medan minister Sandra Bergqvist berättade om sitt val att bo bakom en färja trots ett krävande arbete.

Paola Fraboni
En dam i vit tröja talar.
Minister Sandra Bergqvist berättade om sitt val att bo bakom en färja trots ett krävande arbete.

Efter lunch fick guiderna besöka kyrkan där Eeva Granström guidade och spelade cembalo samt Sjöfartshuset där Tove Eriksson berättade om sjöfartens roll i Nagu. När det var tid att åka tillbaka hade gästerna fått glimtar av livet i skärgården.

Paola Fraboni
Människor som besöker en kyrka.
Guiderna besökte Nagu kyrka där Eeva Granström guidade.

Dagen avslutades med kaffe som restaurang Kajutan hade ordnat och med skratt och tacksamhet för en lyckad dag. Gästerna fick något att ta med sig, kassen innehöll lokala delikatesser som Vikbo torps äppelremmar, Hunger & Törsts skärgårdsbröd, Heisala Crafts limonad samt annat som Nordkalk och Pargas stad bjöd på. Vi är tacksamma för de bidrag vi fick av Aktiastiftelsen i Pargas, Åbo och Kimitoön och Sparbanksstiftelsen i Nagu som möjliggjorde en så lyckad dag. Vi vill också tacka de som ställde upp för att visa vårt område från sin bästa sida.

Paola Fraboni

Ordförande för skärgårdsguiderna

Paola Fraboni
Publicerad: