En ung kvinna som orienterar i en skog.
Amy Nymalm orienterar koncentrerat först i klungan som kämpar om silvermedalj.
Ingela Mattsson
Publicerad:

Över tusen orienterare samlades på lördagen i Östermyra (Seinäjoki) för att avsluta orienteringssäsongen. Säsongens sista FM-medaljer delades ut på ultralånga banor. En liten grupp åbolänningar deltog och kom hem med ett guld och tre plaketter i bagaget.

Pargas IF:s Sanna Nymalm avslutade en lyckad höstsäsong med en fjärde guldmedalj i klassen D50. Hon klarade bäst av vägvalen längs stigar och friluftsleder, genom hög getpors, skogar med olika framkomlighet och krävande bergspartier.

I äldsta flickklassen D20 fortsatte Emmi Virtala sina jämna prestationer. Hon har tagit plakett, det vill säga varit bland tio bästa, på alla distanser. På den närmare 17 kilometer långa banan kom hon på lördagen i mål som fjärde.

Teemu Antikainen
Emmi Virtala kämpade genom våta kärr och snabblöpta berg och stigar till en fjärde plats.

En annan junior som haft en lyckad säsong är Turun Suunnistajats Ellen Fröjdö. Hon avslutade FM-säsongen med en sjätte plats i D16.

I damernas huvudklass D21 kämpade Piffens Amy Nymalm om medaljplats in i det sista i tävlingen som avgjordes med gemensam start och spridningsslingor.

– Tidigare på banan slog jag låret men kunde fortsätta efter en minut. Jag fick fast de andra då jag orienterade bättre, berättar Nymalm om sin första skada.

– Jag orkade bra då jag tog tillräckligt energigel. Jag hade haft lite känningar i andra benet en tid och på väg till näst sista fick jag ordentlig kramp i vaden. Där låg jag och de andra sprang förbi och frågade hur jag mår. Jag sade att jag klarar mig, återger Nymalm dramatiken där hon konkret föll från en andra plats till sjätte som blev slutplaceringen.

Piffens 50-åriga Yvonne Gunell avslutade sin 30-åriga svit i klassen D21. Hon kom i mål på en trettonde plats trots en sämre dag fysiskt.

– Jag kommer nog att sakna längre banor, men definitivt inte skalan 1:15 000, tackar Gunell för sig i huvudklassen och hänvisar till att det på grund av ålderssynen är svårt att läsa kartan som används i de yngre klasserna.

Kangasalan SK:s Maiju Oksanen tog en klar, dryga två minuter stor seger på den rekordlånga banan som mätte 21,3 kilometer fågelvägen. Segrartiden var 2 timmar och 24 minuter. Tampereen Pyrintös Severi Kymäläinen vann herrklassen efter en spurtstrid.

I klassen H50 kämpade Turun Suunnistajats Jonas Nyman in bland de tio bästa. Åttonde platsen gav dock ingen plakett, då det delas ut sex plaketter i de äldre klasserna.