Abi – du är inte ensam

”Nästa period ska jag ta tag i min skolgång! Nu ska jag faktiskt för en gångs skull läsa på varje läxa och börja repetera till provet i god tid. Ja och angående höstens studentskrivningar, äsch, alltså nu till vårens skrivningar ska jag nog på riktigt börja plugga flera månader före.”Litar jag på mig själv efter alla dessa perioder med samma tankesätt och utan resultat? Nja, tyvärr inte.

Vilsen och ensam

Jag vet att jag inte är ensam om att känna den här känslan. Känslan av att gymnasietiden har flugit förbi och att man nu står här, mer vilsen än någonsin. Man tänker på allt det man skulle ha kunnat göra. Jag kunde ju ha satsat mer, läst mer på läxorna och fått bättre vitsord i proven. Kanske det skulle vara intressant att studera biokemi? Äsch det går nog inte mer, jag har ju bara gått en kurs kemi så jag kan inte skriva det i studentskrivningarna mer. Varför gjorde jag så usla val på ettan? Jag hade säkert kunnat bli en sån där student som skriver flera laudatur i skrivningarna, om jag bara skulle gjort så och så och så…

Tänk på allt det du faktiskt har klarat av och inte på det du inte har gjort. Du behöver inte ha de bästa vitsorden i alla ämnen, få toppresultat i studentskrivningarna och vara lärarnas favorit för att vara tillräcklig. Du behöver inte vara en aktiv debattör och brinna för samhällets alla problem eller fysikens lagar, you name it. Det är okej att känna att man inte brinner för någonting alls, kanske bara den där spännande nya serien på Netflix. Det är mer än tillräckligt att du anstränger dig för att komma igenom kurserna och att du kämpar dig iväg till lektionerna.

Man kan känna sig helt ensam med sin totala ovisshet om sin egen framtid och känslan av att man är helt inkompetent jämfört med sina klasskompisar. Kommer det verkligen bli något av mig? Finns det ens något jobb jag skulle klara av? Alla verkar ju ha planer och drömmar för framtiden, det tror man i alla fall. Sanningen är att de flesta känner som du och jag.

Våga prata om känslor

Ja, alla vet väl att det inte är lätt att vara ung och gå i skolan. Speciellt tungt kan det bli i dessa tider då coronapandemin begränsar de roliga traditionsenliga evenemangen som man så mycket sett fram emot, och som man så mycket skulle behöva för att koppla bort från stressen. Men även om ”alla” vet att gymnasietiden är kämpig, så grubblar ändå massor med ungdomar på exakt samma sak år efter år, och känner sig kanske helt ensam i världen med dessa tankar.

Och det är ju just därför det är så viktigt att prata om känslorna man har som abiturient. Inte bara nu, utan alltid, eftersom det varje år finns nya abiturienter som känner sig vilsna och ensamma. Därför vill jag bara påminna dig abi – du är inte ensam.

Också i år flyttas abibalen, penkis och de gamlas dans framåt. Penkis ordnas enligt nuvarande planer den 1 april. Abiturienternas läslov börjar inom kort och studentskrivningarna kör i gång i den 15 mars.

Elin Friman
Skribenten har deltagit i kursen ”Medieproduktion och journalistik” vid Pargas svenska gymnasium

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar PK:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Underteckna kommentaren med både ditt för- och efternamn, tack.


*