Abir i karantän kan inte skriva studentexamen i Pargas

dator, skolböcker o kaffemugg i mörkt rum
Många abiturienter har försökt hålla sig borta från andra inför skrivningarna, för att minska risken för att smittas. Foto: Carina Holm

På tisdag den 16 mars samlas 74 abiturienter från Pargas svenska gymnasium och Paraisten lukio i Sarlinska skolans gymnastiksal för att inleda årets studentskrivningar med provet i modersmålets läskompetens.

PSG:s rektor Annika Gustafsson säger att studentexamensnämnden i år har infört extra provdagar för att det sedan ska vara möjligt att dela upp abiturienterna i mindre grupper.

– I år skrivs exempelvis kort och lång matematik på olika dagar och inte på samma dag som det brukar vara. Också realämnena är i år uppdelade på flera dagar.

Stadens största sal med högt i tak

Det finns en viss oro bland abiturienter och deras föräldrar över att så många ungdomar från två skolor blandas i samma sal.
Gustafsson konstaterar att salen är 600 kvadratmeter stor med högt i tak och bra luftkonditionering, och att borden är utplacerade med avstånd i hela salen.

– Det här är den största sal vi har i Pargas. Tekniken som behövs har börjat riggas redan i tisdags. Jag tror att det kan vara svårt för en utomstående att förstå vilken stor operation det handlar om och alla de tekniska krav som numera ska fyllas.

Hon säger att det skulle vara lättare att dela upp abiturienterna om studentexamen fortfarande skrevs med papper och penna, och inte elektroniskt som nu.

– Abiturienterna ska ha munskydd på sig och den som inte av medicinska skäl kan ha det ska ha visir, säger Gustafsson.

Mycket strikta regler i år

När man vanligtvis brukar samlas utanför i aulan före skrivningarna är reglerna nu mycket strikta.

– I år blir det kö med två meters avstånd till följande och instruktionerna ges först när alla sitter vid sin plats i salen.

I och med fler provdagar krävs fler övervakare, samtidigt som gymnasielärarna ska hålla distanslektioner för övriga elever.

– Att övervakningstimmarna ökar äter otroligt mycket av våra lärarresurser. De är överbelastade.

Vem som helst kan inte övervaka, eftersom övervakarna också måste kunna hjälpa till om elektroniken eller programmen strular. Övervakarna måste också kunna se alla skärmar i salen, vilket kräver fler övervakare på plats.

Den som är försatt i karantän kan inte skriva studentexamen i Pargas

Den abi som är försatt i karantän kan inte skriva studentexamen i Pargas – eftersom det inte går att ordna rent praktiskt.

– Vi kan inte ordna det så att THL:s krav uppfylls, säger Gustafsson.

Hon har skrivit till studentexamensnämnden och påpekat att det här gör att elever i olika städer försätts i en ojämlik situation, då till exempel de som är försatta i karantän i Åbo får skriva i skilda lokaler i Åbo yrkesinstitut.

Den som uppvisar symptom får inte komma till skrivningarna och om någon hostar eller nyser under skrivningarna kan det bli aktuellt med coronatest. Vid behov ska skolpersonalen kontakta hälsovården.

“Det handlar om ett dödligt virus”

– Visst är det jättespännande i år, säger hon, och hoppas att både elever och föräldrar också kan tänka i ett större sammanhang på både lärare och andra elever, och inte bara på sig själv eller det egna barnet.

– Det handlar om en dödlig sjukdom och inget norovirus. Det är allvar. Samtidigt gör vi allt för att alla ska känna sig trygga och följer de regler som finns.

Hon påminner också om att den enskilda abin inte är ensam i den här situationen.

– Det är så många i samma båt. Det ordnar sig nog. Samtidigt tror jag att det kan vara värre i andra skolor på större orter. Vi klarar det här i Pargas.

Var studentskrivningarna ska ordnas nästa år är oklart, då Sarlinskas sal rivs inom kort. Eftersom det nästa år handlar om en extra stor årskull är det över hundra personer som deltar i studentskrivningarna då.

Carina Holm
carina.holm@aumedia.fi

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar PK:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Underteckna kommentaren med både ditt för- och efternamn, tack.


*