Åboland och åbolänningar är i fokus på hembygdsmuseet

Talkoarbetare. Hembygdsföreningens förra ordförande Bo Lindberg och museiforskare Marcus Lepola går genom gammalt virke. Foto: Leena Lehtonen.
Talkoarbetare. Hembygdsföreningens förra ordförande Bo Lindberg och museiforskare Marcus Lepola går genom gammalt virke. Foto: Leena Lehtonen.
Pargas hembygdsmuseum öppnar traditionellt första juni och håller öppet till sista augusti med undantag av måndagar och midsommar.
Efter vintern är det mycket att göra både i museistugorna och på den stora, vackra gårdsplanen. Så i måndags höll man talko på museibacken så att allt ska vara färdigt inför öppningen.
I mitten av juni öppnar utställningen ”Åboland och åbolänningar”. Den är i princip samma utställning som visades på Sagalund i Kimito i fjol och kring den har getts ut en publikation med samma namn och årets väggkalender som blev en storsäljare. Det tillverkades också roliga kylskåpsmagneter med åboländska anekdoter. De finns till salu i museibutiken.
Museiamanuens Anne Bergström säger att publikationen om Åboland och åbolänningar gärna får läsas med glimten i ögat. Mycket har ändrat genom tiderna, men samma frågor återkommer, kanske i en annan form, men ändå.
I sommar arrangeras som vanligt bland annat Barnens museidag och det blir också öppet hus med favoriter i repris. Det handlar om pjäser som tidigare visats på Gamla Malmen.
Ett stort och av många önskat program blir i augusti i samband med Boundsbirsn; då förevisas hur man brände kalk förr i tiden.
Till Pargasmuseerna hör också Industrimuseet och Skyttala. Industrimuseet har regelbundna öppethållningstider och kan bokas också av grupper. Skyttala, som har öppet på beställning, har öppet hus 28 augusti.
Invid vägen till hembygdsmuseet finns sedan gammalt odlingar med kryddväxter och blommor. Brita Rönnholm sköter om kryddväxterna och 4H har sin egen odling.
Anne Bergström säger att flera frivilliga är välkomna att sköta olika uppgifter på museibacken.
– Det här är ju ett stort område som kräver mycket underhåll.
Leena Lehtonen
040 563 8717/leena.lehtonen@aumedia.fi