Åboländska fredsbevarare träffas i Pargas

Veijo Räsänen (t.h.) fungerade som biträdande humanitärofficer vid UNIFIL-fredsbevararoperationen. Foto: Ur Veijo Räsänens arkiv.
Veijo Räsänen (t.h.) fungerade som biträdande humanitärofficer vid UNIFIL-fredsbevararoperationen. Foto: Ur Veijo Räsänens arkiv.
I december har det gått exakt sextio år sedan de första finländska fredsbevararna åkte iväg på FN-uppdrag i samband med operation UNEF i Suezområdet.
Efter det har närmare 45 000 finländare tjänstgjort vid över 40 fredsbevararuppdrag. Jubileumsåret kommer att uppmärksammas med flera tillställningar och själva huvudfesten ordnas i Lahtis den 8 december.
Föreningen Pargas Reservofficerare är aktiv i hela skärgården och Åbo med omnejd. Ordförande Ole Bergen har konstaterat att det är ytterst få tidigare fredsbevarare som ens är medvetna om jubileumsåret, för att inte ens tala om evenemanget i Lahtis.
– Därför känner vi att det är vår plikt att sammankalla alla tidigare fredsbevarare i trakten, män och kvinnor, till en gemensam träff på Hotel Kalkstrand i Pargas, säger Bergen.
Veijo Räsänen som tjänstgjort i Mellanöstern påpekar att man försökt få tag på alla kolleger i regionen, men att alla uppgifter om över 60-åringar som inte längre är värnpliktiga raderats ur systemen.
– Nu gäller det att nå ut till dem som vi inte ännu fått tag på. Inbjudan gäller alla FN-, Nato- och EU-fredsbevarare oberoende av stationeringsort, säger Räsänen som själv lovat bidra med en presentation av de veteranförmåner som fredsbevararna numera kan ta del av.
Kapten i.a. Jorma Ake som tjänstgjort på Cypern kommer att hålla en presentation om verksamheten där.
Tillställningen ordnas på Hotel Kalkstrand i Pargas fredagen den 9 december med start klockan 16.00.
Mikael Heinrichs
050 306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi