Åbolänningar har huvudrollen i museets sommarutställning

Kommunikation. En telefonapparat av modell äldre och Pargas telefonkatalog. Foto: Leena Lehtonen.
Kommunikation. En telefonapparat av modell äldre och Pargas telefonkatalog. Foto: Leena Lehtonen.
Turister och sommargäster är viktiga i Åboland och sommaren är högsäsong för skärgårdens företagare.
Vill en skärgårdsbo njuta av sommarvärmen så får han vänta tills turismsäsongen är förbi och åka på solsemester till Thailand eller Kanarieöarna, konstateras i publikationen ”Åboland och åbolänningar”. En utställning med samma namn visades i fjol på Sagalunds museum i Kimito och i sommar kan man se den i Pargas hembygdsmuseum.
De första ”sommarturisterna” kom från Åbo i slutet av 1800-talet. Det var borgerskapet som åkte på dagsturer på ångfartyg. Bland fartygen fanns till exempel Thekla, Ilo och Aino. Herrskapet kunde ta iland på ett vackert ställe och njuta av en (medhavd) picknick-lunch till tonerna av en inhyrd blåsorkester. De första sommargästerna var inneboende i hemmet hos värdfolket, ofta med helpension.
En sommargäst på besök i yttre skärgården försökte pruta ner priset på rökt flundra genom att säga att priset var billigare på grannholmen, 5 sjömil därifrån. ”Åk dit då”, svarade fiskaren.
Men för det mesta var förhållandet mellan besökare och ortsbor på god fot.
Utställningen berättar naturligtvis om Pargaskorvar och Kimitosvin, om färjor och broar, gropiga vägar och igenvuxna diken, om vargar, om postförare och skräveldosor. När ”skräveldosan” var ny var det en äldre kvinna som svarade i telefonen. Hon ojade sig och var generad: – Å så har ja nu så skitit förkel på med å allt!
En annan berättelse om nymodigheten telefon kommer från Kimitoön.
”Jag skulle en gång ha tag på en person i Västanfjärd. Jag ringde, men biträdet i centralen svarade att han inte är hemma. – Han är som bäst i banken, men jag kan förena dit”.
Utställningen Åboland och åbolänningar kan ses fram till 31 augusti. Öppethållningstiden är tisdag till söndag klockan 11–16.
Leena Lehtonen
040 563 8717/leena.lehtonen@aumedia.fi