Alice Björklöf och Tommy Hermansson: ”Vi trivs bra i Nagu, men behöver ett cityboende”

hus, bygge
Familjen vid köksspisen. Byggföretaget Creo-Base Ab har byggt den fina köksspisen med pizzaugn. Från vänster: Tommy, Valter, Alice och Elin. Bild: Malin Johansson.

För Alice Björklöf och Tommy Hermansson är vardagslivet ibland ett utmanande pussel att lägga då arbets-, skol- och hobby-tider ska stämma överens med färjetidtabeller. Den sista biten fram till holmen får de dessutom ta sig fram med antingen båt eller fyrhjuling beroende på årstid och före. Tillsammans med barnen Elin (13) och Valter (11) bor de på Ytterstholm i Nagu, cirka tre kilometer väster om byn Kirjais på Lillandet i Nagu. Alice är uppvuxen i Nagu, medan Tommy är hemma från byn Kurckas i Pargas.

Släktgården i Kurckas får nytt liv

I höst börjar Elin i högstadiet i Pargas centrum och det var också en av orsakerna till varför familjen på allvar tog tag i ett långvarigt projekt. Nämligen att renovera en gammal släktgård i byn Kurckas i Pargas för att få ett cityboende, som de smått skämtsamt kallar det.

– Jag började redan lite smått för 20 år sedan att renovera huset, men sedan kom det annat emellan, säger Tommy som har ärvt gården efter sina föräldrar.
Tommys pappa Stig Hermansson är uppvuxen i huset som är vackert beläget mitt i byn med utsikt över Sysilaxviken. På gården finns också en gammal ladugård, en gammal bastu och ett hus där drängen bodde förr i tiden. Sammanlagt hör cirka 70 hektar jord till gården.

– Vi trivs bra i Nagu, men behöver ett cityboende, säger Alice som jobbar som bankdirektör i Nagu.

hus
Huset har en mycket intressant historia.

Huset har en intressant historia

Valter börjar i höst på årskurs fem i Kyrkbackens skola i Nagu. Tanken är att huset i Kurckas ska vara så pass långt färdigt i höst då Elin börjar i Sarlinska skolan i Pargas att familjen enligt behov kan bo både i Nagu och Pargas. Både Valter och Elin har dessutom hobbyn som gör att familjen de flesta dagar i veckan pendlar mellan Nagu och Pargas. Beslutet att på allvar börja renovera upp den gamla släktgården tog de i augusti 2022 och sedan dess har det hänt mycket.

– Vi är nog väldigt stolta över projektet för det känns otroligt att vi överhuvudtaget kommit så långt som vi gjort. Vi pendlar ju i medeltal 5-6 dagar i veckan till Pargas, säger Alice.

Huset i sig har en mycket intressant historia. Det har nämligen tidigare stått ett hus på samma ställe som brann, så då Alice och Tommy började gräva ut under huset fanns det bara aska. Den sögs bort och så sprutades det in grus istället. Alice berättar att stockarna lär ha monterats ner någon annanstans ifrån och så monterades de upp igen för över hundra år sedan. Förr i tiden var det vanligt att man flyttade hus.

– Det skulle vara kul att veta hur gamla stockarna är egentligen. Vi har öppnat upp mellantaket över köket, men har en del av balkarna kvar.

 “Huset säger vad för färger och material som krävs”

I köket har man låtit göra en ny vedspis med pizzaugn och ett nytt skafferi i ena hörnet. Det är högt till tak i köket och trots att själva köket inte ännu är monterat, känns det som om Alice och Tommy har lyckats fullt ut med att låta husets drygt 100-åriga själ komma till sin rätta samtidigt som det känns modernt.

– Huset säger vad för färger och material som krävs, säger Alice.

Det är en hisnande vacker utsikt man har då man sitter i köket och ser ut över sjön. De mörkoljade takbalkarna kommer väl till sin rätta mot det vita taket och de vita väggarna. Sammanlagt är huset 215 kvadratmeter och värms med jordvärme. På nedre våningen finns också en gammal sal som tillsvidare får stå orörd, istället satsar Alice och Tommy på att till hösten få klart köket, våtutrymmena, grovkök och sovrummen. I grovköket står en pall med rött, handslaget tegel som Alice har beställt från Sverige och tanken är att golvet i verandan ska prydas med dessa vackra tegel. På övre våningen visar Elin och Valter upp sina rum som båda vetter mot söder med havsutsikt – Elins rum är blått och Valters gult.

flickrum
Elins rum har havsutsikt och är målat i blått.

Fortsätter själva med ytor

För att ro iland ett dylikt projekt har Alice och Tommy haft stor hjälp av byggföretaget Creo-Base Ab och Tommys pappa har också deltagit aktivt i renoveringen. Planeringen är gjord av Archipelago Design Ab som har löst många utmanande knutar med planeringen. Nu då de börjar vara klara för ytor är tanken att de själva ska göra så mycket som möjligt. Det mesta av golvet är redan på plats.

tegelgolv
Vackert golv med handslaget tegelgolv.

– Måla golv kan vi och spika panel tänker jag, säger Alice.

Ner till stranden går en nyanlagd väg som Alice och Tommy har låtit göra, men att göra i ordning stranden och bygga en brygga hör inte till prioritet nummer ett – vatten, strandliv och havsutsikt finns det gott om på Ytterstholm.

Malin Johansson

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar PK:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Underteckna kommentaren med både ditt för- och efternamn, tack.


*