Alla kan delta i Pargasloppet

Deltar för att må bra. Carina Tamminen (t.v.) och Susanne Sundholm. Foto: Gösse Storfors.
Deltar för att må bra. Carina Tamminen (t.v.) och Susanne Sundholm. Foto: Gösse Storfors.
 
Pargasloppet ordnas i år för femtionde gången. Det går bra för vem som helst att delta oberoende av om man löper för att vinna eller för att motionera.
Robert Helin är ivrig motionslöpare sen ungefär 15 år tillbaka. Han är speciellt intresserad av att löpa maraton och halvmaraton men också kortare sträckor såsom det 11 km långa Pargasloppet emellanåt.
– Mitt första maratonlopp var Stockholm maraton 1999. I Pargasloppet har jag deltagit 5–6 gånger, i Möviken runt har jag ett tiotal starter och i år var jag för första gången också med i Braheloppet i Åbo i våras så i år blir det första gången jag deltar i hela den åboländska rundan.
I stället har det blivit bara ett helt maratonlopp i år men eventuellt kan det bli något till på höstkanten.
– Jag har en målsättning att bli bättre på maraton men det tar sin lilla tid. Första gränsen var att klara en tid under fyra timmar. Nu ligger mitt rekord på 3.23.
Det kräver förstås en målmedveten träning.
– Jag tränar 4–5 dagar i veckan, dels ensam men torsdagar och söndagar med Piffen som har gemensam träning för motionärer sen 2009. I sommar har det blivit ca 100 km per vecka, berättar Helin.
Carina Tamminen och Susanne Sundholm har tävlingslöpt som yngre men nu motionerar de mest för att man mår bra av det och för den sociala biten, att man träffar andra likasinnade.
– Vi är modiga för vi vågar till och med komma sist, även om det var svårt i början, säger Sundholm.
– Jo, vi har kastat prestationsångesten överbord fast vi har tävlingslöpt tidigare. Det viktigaste är att man mår bra, säger Tamminen.
De har deltagit i motionslopp de senaste fem åren. I allmänhet brukar det bli ett längre lopp per år men i år blir det tre. Inför årets Pargaslopp generalrepeterade de med att delta i Stockholm halvmaraton i lördags.
– I Pargasloppet i fjol var vi bland de sista som kom i mål. Vi stannade och drack saft och snackade med funktionärerna emellanåt. Det är roligt om man hinner se sig omkring lite också.
De tycker det är bra att tävlingslöparna startar först och motionärerna efter det. Motionslöpare som deltar utan tidtagning behöver inte förhandsanmäla sig utan gör det senast kl. 11, dvs. en timme innan starten på Pajbacka den 4 oktober.
En som deltar i tävlingssyfte är Niklas Wihlman som löper långa lopp både på bana och landsväg och har vunnit Pargasloppet de senaste åren.
– Det har visserligen inte varit så många andra än Piffens egna löpare med på senare år men nu när det är 50-årsjubileum kan man väl hoppas på mera deltagare. Men nog siktar jag på att vinna igen.
Han har också vunnit Möviken runt i Nagu de tre senaste åren och i fjol satte han banrekord där. Också i Braheloppet har han deltagit ett par gånger.
– På lördag löper jag 10 km i Runsalaloppet i Åbo. Ett par veckor efter Pargasloppet deltar jag på halvmaraton i Amsterdam.
Han framhåller att Pargasloppet är ett tävlingslopp som alla andra där man får chansen att löpa och tävla och det är alltid lika roligt.
Gösse Storfors
reporter@fabsy.fi