Alla pensionärer vill inte lyssna på Evert Taube – någon kanske föredrar Metallica

Pensionär
Gunnel Jansson tar över ledarskapet för Pargas svenska pensionärer.

Efter tre år i styrelsen tar Gunnel Jansson över ledarskapet för Pargas svenska pensionärer. Hon efterträder Mikael Reuter som i sex år verkade som ordförande för föreningen.

– På den tiden då jag blev pensionär vid 69 års ålder hörde det till att man skrev in sig i pensionärsföreningen. Det var en sysselsättning, trots att jag redan då tänkte att ska man verkligen sitta där och dricka kaffe med alla andra gamlingar, småler Jansson och knäpper på kaffet.

En ny ordförande med många visioner

Trots att Jansson redan hunnit vara pensionär i sju år jobbar hon fortfarande en dag i veckan som privattandläkare på Malmen i Pargas. Hon är glad över att fortfarande kunna tillföra något i sin bransch och många av hennes patienter är i samma ålder som hon själv. Men aktiv som hon är hinner hon med mycket annat också. Efter tre år i styrelsen för Pargas svenska pensionärer var det dags för henne att ta över ledarskapet och från och med årsskiftet fungerar hon som föreningens nya ordförande – en ordförande med många nya visioner och tankar vad gäller den fortsatta verksamheten.

– Idag lever 65- och 90-åringarna helt olika liv. Många 80-åringar har ingen smarttelefon, de har inte koder så de kommer in till olika digitala tjänster och de flesta är inte ens intresserade av att lära sig. Detta är en stor utmaning och något som vi har försökt jobba med redan en tid. Vi kan inte bara sjunga allsånger, utan vi borde aktivt komma igång med någonting mera, men å andra sidan får inte de allra äldsta heller glömmas bort.

Jansson poängterar att pensionärsföreningen är till för alla, men verksamheten borde rikta in sig på yngre generationer med nya tankar och en vilja att digitalisera verksamheten.

– De äldre skulle gärna få surfa på vågorna med de yngre. En pensionär sa att han inte godtar Evert Taube, det ska vara Metallica, för hans generation har lyssnat på den musiken.

Träff var tredje onsdag

Pargas svenska pensionärer träffas var tredje onsdag i månaden på brandkårshuset i Pargas och det är kanske den verksamhet som syns mest utåt. Glädjen är stor över att pandemin är så långt att pensionärerna igen kan tänka sig att träffas och att både hobbygrupperna och månadsträffarna kommer igång. Under två år har man haft fem månadsträffar mot det normala 18. Sammanlagt finns det 14 hobbygrupper med olika innehåll som till exempel bridge, golf, släktforskning, trädgård och vattengympa. Den sociala avstängdheten är besvärlig för alla åldrar men de äldsta i samhället har varit ”sköra och avstängda” så länge att det kan vara svårt att söka sig tillbaka till social gemenskap.

Svenska pensionärsförbundet i Finland fungerar som centralorganisation vars viktigaste uppgift är intressebevakningen, medan medlemsföreningarnas huvudsakliga uppgift är att sysselsätta medlemmarna. I Pargas svenska pensionärsförening finns idag 463 medlemmar. På finskt håll finns det två pensionärsföreningar i Pargas, Eläkeliiton Paraisten yhdistys ry, där Heikki Inkari fungerar som ordförande, och så finns det Paraisten Eläkeläiset ry med Eija Remes som ordförande. Tanken är enligt Jansson att man ska utveckla samarbetet med de finska föreningarna, tidigare har man inte haft mycket samarbete.

Åldersspannet i pensionärsföreningen kan vara upp till 30 år, vilket ställer stora krav på informationen då man ska nå ut till medlemmarna. Föreningen har både en egen webbsida och en Facebook-sida.
– Jag har just blivit administratör för Facebook-sidan och jag förstår inte mycket – innan jag lär mig det, skrattar Jansson.

Svårt att nå ut till nya medlemmar

Man har en egen IT-ansvarig inom föreningen, Carl-Gustav Nygårdas. Föreningen lånar också ut plattor om man vill pröva på det och så gör man vid behov hembesök och hjälper och instruerar. Men det har visat sig vara svårt att nå ut till nya medlemmar – då man sätter ut info på webbsidan är det bara de tidigare medlemmarna som man når ut till. Förhoppningen är att nu nå ut till fler genom Facebook-sidan.

– Man kan vända sig till vem som helst i styrelsen om man önskar bli medlem i föreningen och på webbsidan finns en anmälningsblankett. Alla ålders pensionärer är en rikedom för föreningen och styrkan ligger i att alla skall kunna hitta sin plats i föreningen.

Malin Johansson

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar PK:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Underteckna kommentaren med både ditt för- och efternamn, tack.


*