Amy Nymalm med i EM-truppen

Amy Nymalm. Arkivbild: Markus Lindeqvist/Suomen Suunnistusliitto.
Amy Nymalm. Arkivbild: Markus Lindeqvist/Suomen Suunnistusliitto.
I månadsskiftet juni-juli går EM för 18-åringar av stapeln i sydöstra Polen och i den 16 orienterare starka truppen av 16- och 18-åringar ingår också Piffens Amy Nymalm.
Den här veckan tillbringar juniorlandslaget i Schweiz för att träna och springa de sista granskningstävlingarna inför 20-åringarnas VM som avgörs i mitten av juli i Schweiz. Nymalm har också en möjlighet att kvala in till junior-VM, men det kräver att hon lyckas hundraprocentigt i granskningarna inkommande veckoslut.
Vårsäsongens enda FM-orientering, medeldistansen, avgjordes i söndags i Anttola i S:t Michel och i Janakkala. Pargas IF:s oldboysdam Sanna Nymalm tog silver medan juniorerna Amy Nymalm och Jenny Virtala tog varsin plakett.
SK Pohjantähtis Marika Teini, EM-bronsmedaljören på samma distans för en vecka sedan, och Pellon Ponsis Olli-Markus Taivainen tog guld i den krävande Anttolaterrängen.
Pargas IF:s Yvonne Gunell var 19:e snabbast i damklassen (16:e i FM).
– Kvalet kändes bättre än finalen. Placeringen är bättre än jag trodde jag skulle nå med detta lopp, säger Gunell.
Amy Nymalm (D18) var inte helt nöjd med sitt lopp även om hon blev fjärde i den hårda konkurrensen.
– Jag sprang längs fel stig på en långsträcka och förlorade nästan två minuter på det.
I och med fjärde platsen säkrade hon sin plats till 18-åringarnas EM som avgörs i början av juli i Polen.
Jenny Virtala gjorde ett jämnt lopp i D16 och knep femteplatsen. Alex Virtala som ännu spinger i H14 deltog i H15-klassen och blev trots två stora bommar 21:a. Jill Laurén var 26:e i D15 och laudaturstudenten Johanna Brink 31:a i D20.
Oldboysklasserna orienterade i Janakkalaskogarna. Sanna Nymalm gjorde ett jämnt lopp i D40 och tog i och med andraplatsen Piffens enda medalj. Ingela Mattsson var tionde i samma klass och Carola Penger var tionde i D55. Kimito SF:s Bengt Holmström var 12:e i H75 och Piffens Pentti Ljungqvist 15:e i H80. Av de Piffare som på förmiddagen kvalade om finalplats tog sig Mika Honkasalo till A-final där han blev 24:e.
Ingela Mattsson