Amy Nymalm tackade för förtroendet med EM-silver

Silverprestation. Amy Nymalm klarar av den mentala pressen som värdetävlingar medför. Foto: Markus Lindeqvist/Suomen Suunnistusliitto.
Silverprestation. Amy Nymalm klarar av den mentala pressen som värdetävlingar medför. Foto: Markus Lindeqvist/Suomen Suunnistusliitto.
Pargas IF:s Amy Nymalm visade igen att hon är bäst då det gäller – precis som sina föräldrar – och tog silver på långdistansen då junior-EM in orientering inleddes på fredagen i Cluj-Napoca i Rumänien. Det här var hennes andra EM-silver. Ifjol belönades hon med samma valör i 16-åringarnas stafett. 
17-åriga Nymalm förlorade endast 20 sekunder åt svenska guldflickan Amanda Berggren på den 6,2 kilometer långa banan i 18-åringarnas klass. Tävlingen löptes i regnigt väder, sluttnignarna var hala och leriga och ställvis mer knepiga än väntat. Ett staket på väg till sista kontrollen spelade en avgörande roll i slutresultaten. Nymalm missade också lite tid på detta, men steg ändå en placering i resultaten på denna sträcka.
– Min målsättning var att förbättra mina placeringar från i fjol. Därför är jag överraskad av att jag fick silver, säger en nöjd Nymalm som i fjol var åttonde på motsvarande distans i 16-års klassen.
Olli Ojanaho tog guld till Finland genom att överlägset vinna pojkarnas 18-års klass. De två senaste åren har Rovaniemilöftet vunnit både långdistansen och sprinten. Söndagens sprint utvisar om han klarar av samma bravad tredje året i rad. På lördag avgörs stafetterna. Nymalm deltar på alla distanser.
Ingela Mattsson