Andréas Rantala töjer på folkmusikens gränser

man med längre hår står med armarna i kors i trollskog
Andréas Rantala ger ut sin första egna skiva. Pressbild

På fredag släpps Andréas Rantalas nya skiva ”Brunnsdäld” i både digitalt format och i en liten CD-upplaga.

– Namnet kommer från bostadsområdet Brunnsdäld med röda parhus vid Manegen i Pargas, där jag bodde med min fru då låtarna kom till, säger Rantala som numera bor i Lillmälö.

Han säger att ”Brunnsdäld” är hans första självförverkligande skiva, där han har hållit i trådarna.

– ”Brunnsdäld” är ett mångsidigt folkmusikprojekt där jag spelar instrumental musik på mandolin, tenorbanjo och ukulele. En del av låtarna är mer traditionella och andra töjer på vad folkmusik egentligen är. I en del låtar blandar jag fräckt in funkelement, andra är mer rockiga eller går till och med åt det mer psykedeliska hållet.

Samarbetar med många andra musiker

Låtarna har inspirerats av bland annat amerikansk, irländsk och nordisk folkmusik.

På skivan medverkar andra åboländska musiker: Sebastian Smeds, Oliver Tschernij, Ben Bergman, Anton Elmvik, Jessica Bergman, Riddo Ridberg, Emil Nordström, Kim Johansson, Jenny Bergman, Adrian Rantala, Anna Saarela och Gustav Nyström.

Rantala spelar duett med någon av dem i de olika låtarna, eller i en trio.

När det gäller musikerutbildning har Andréas Rantala en Kombikurs i gitarr som tonåring i bagaget – och ett år på musiklinjen vid Lappfjärds folkhögskola.

– Jag är stolt över att ha lärt mig spela det jag hör i mitt huvud och på det sättet utvecklas som spelman. På mandolin och banjo är jag självlärd. Samtidigt är folkmusik något du lär dig av äldre. Det är musik som går i arv.

Aktiv i många uppsättningar

Han spelar också i rockbandet Dimma, trubadurduon Groovy Cat och Kimme & Anttu Duo, folkmusik med Bergmans Spelmanslag, som har rötter på Lillmälö sedan 1700-talet, och turnerar i finska skolor med Svedu & Pelle – En rocklektion på svenska.

Tidigare har han också spelat i bland annat det irländska folkbandet Rizzle.

– De två senaste åren har jag mer och mer försökt klara mig på musiken. Tack vare trubadurspelningar och skolturnén klarar jag mig med ett halvtidsjobb och det har också räddat mig nu under pandemin.

Han började dansa folkdans som femåring och folkmusiken har alltid varit viktig för honom.

– Jag är lycklig över att få göra det jag älskar. En av mina favoritlåtar på nya skivan är ”Cosmic Jig”, där jag överträffar mig själv som låtskrivare.

I planerna finns någon form av konsert, kanske en folkmusikkväll, i Pargas senare i höst.

Carina Holm
carina.holm@aumedia.fi

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar PK:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Underteckna kommentaren med både ditt för- och efternamn, tack.


*