Äntligen dags för revy i Pargas

Glatt gäng. Här är en del av årets revyensemble.
Glatt gäng. Här är en del av årets revyensemble.
Det är över fem år sedan Teaterboulage senast satte upp en revy i Pargas.
Men fredagen den 20 februari är det premiär för Det sjunde rondellseglet.
Med bara en vecka kvar till premiären är det full aktivitet i teatersalen i Piug. Sedan november har man övat inför revyn, de senaste veckorna har det varit träningar upp till fem kvällar i veckan. Nu återstår bara de sista finslipningarna, sketcherna ska läggas i rätt ordning och övergångarna ska bli smidiga. Regissören Riddo Ridberg är lugn, allt är som det brukar vara en vecka innan premiär.
– Den här gången är vi mera Pargas- och Åbolandinriktade än vad vi har varit tidigare. Vi tar upp aktuella ämnen i Pargas, t.ex. Malmens utveckling har ju varit mycket på tapeten på sistone och vattnet här har det ju pratats mycket om, så en vattenfestival eller vatten i en och annan form kommer det att bli. Lite flyktingpolitik blir det också, och så är ju förstås Kimitoöborna med på ett litet hörn som de brukar vara, berättar Ridberg.
Titeln Det sjunde rondellseglet syftar på Ingmar Bergmans film ”Det sjunde inseglet”.
– I segelrondellen i Pargas finns det fem segel och så har vi ju ganska många Bergmen i Pargas, säger Ridberg hemlighetsfullt.
Så mycket mer än så avslöjar Ridberg inte om revyns innehåll. Men på revyns reklamaffisch svävar en stor grill som ett ufo över en stadsvy som Pro Malm visionerat fram, så man kan väl dra slutsatsen att Skärgårdspolitikernas officiella grillsida också kommer att nämnas.
Senaste gången Teaterboulage satte upp en revy hette den West Side Glory?, det var hösten 2009. Skribenterna är de samma som då: Andreas von Bergmann, Skini Lindgård, Samppe Karlsson och Anders Helenius. Daniela Franzell har också bidragit med några sångtexter den här gången. Årets revy bjuder, som Teaterboulagets pjäser brukar göra, på mycket musik. Flera sång- och dansnummer utlovas. För danskoreografierna står Frida Lassus. Hon har tidigare varit assisterande koreograf till ungdomsshowerna och till West Side Glory?.
– Det är bekanta melodier i låtarna som spelas, men texterna är helt nya. Ofta är sketcherna kopplade till musiken så man måste tänka på hur man får övergångarna att bli bra. Och så måste man tänka på hur man får solisten och kören att passa till dansen. Det har varit lite annorlunda att göra koreografierna till den här revyn än vad jag har gjort tidigare, berättar Lassus.
– Årets revy blir bra, den tar upp väldigt mycket sånt som är aktuellt just nu, säger hon.
Ensemblen består av 33 personer, inklusive ett fyrmannaband. Det är en blandad grupp, amatörskådespelare och mer erfarna skådespelare i åldern 16 till ca 70. De flesta har medverkat i Teaterboulagets pjäser förut, men några nya finns också med. Flera som har varit med i ungdomsshowerna och seniorshowen medverkar även nu.
Ridberg har själv skådespelat i varje Pargasrevy sedan 1977, också den här gången spelar han en roll som är bekant för dem som har sett tidigare Pargasrevyer.
– Det är inte Tauno, säger Ridberg med ett finurligt smil.
Då kan de som har sett flera Pargasrevyer kanske gissa vem han spelar i år.
Blir det roligt?
– På den frågan kan man bara svara en sak, jo det blir det! Det är lättsamt från början till slut. Det är en lokal revy som riktar sig till alla som bor i ”Stor-Pargas”.  Visst finns det skämt som riktar sig till olika målgrupper, men om man läser ÅU så hänger man nog med i det mesta.
Revyerna i Pargas brukar vara ganska snälla, är ni snälla i år också?
– Jo, vi brukar inte vara elaka med folk i våra revyer. Visst skojas det friskt med bl.a. lokalpolitiker och tjänstemän, men lite självironi måste man ha. Man ska nog bara känna sig ärad om man blir nämnd i revyn!
Teaterboulages Pro Pargas revy visas i Piug kultursal i Pargas med premiär 20.2.2015.
Efter premiären blir det ytterligare 14 föreställningar fram till den 13 mars.
Biljetter kan köpas i Pargas stadshus, Nagu ombudspost, Luckan i Åbo och Netticket, www.netticket.fi
Marina Saanila