Äppelprodukter tog guld i mathantverks-FM

Den 18–19 oktober tävlade mathantverkare från Finland och hela Nordkalotten i FM i mathantverk i Rovaniemi.
I tävlingen deltar produkter med traditioner som man vidareutvecklar på ett innovativt sätt. Produkterna får inte innehålla konserveringsmedel eller tillsatsämnen, råvarorna skall vara inhemska, gärna lokala, och ha ett känt ursprung och tillverkningen ska vara hantverksmässig.

Åboland lyckades fint i tävlingen då både Titti Edfelt från Vikbo torp och Carola Adolfsson-Sipilä från CarGott kb i Nagu tog guld i sina klasser i tävlingen där 45 företag deltog med sammanlagt över 100 produkter. Edfelt är redan lite av en veteran i mathantverkssammanhang och detta är hennes sjunde guld.

– Jag är ändå lite förvånad varje gång det händer, säger en glad Edfelt som deltog i syltkategorin där hennes Sariola äppelmos tog guld bland många tuffa konkurrenter.

Vacker rosa färg

Sariola-moset har hon tillverkat för eget bruk redan i många år och det innehåller bara den gamla goda äpplesorten Sariola och lite socker. Enligt Edfelt får moset en mycket vacker rosa färg.

– Det roligaste med mathantverk är att hitta på och klura ut nya recept och jag ger inte upp förrän jag får det rätt. Det jag är mest stolt över av mina produkter är mina äppel- morots- och rödbetsremmar. Det är ett nyttigt snacks utan tillsatt socker, säger Edfelt.

Den som är hugad att köpa av det vinnande äpplemoset och andra produkter kan till exempel söka sig till Vikbo torp den 3 december då Edfelt kommer att ordna en adventsmarknad tillsammans med andra hantverkare. Edfelt kommer också att finnas på Pargas Reko-tillfällen två gånger per månad, Gamla Malmens julmarknad den 9 december, på Nagu Julspektakel den 16 december, Julreko 20 december och sporadiskt på Pargas torg.

Nagubo knep också guld

Carola Adolfsson-Sipilä från CarGott kb i Nagu kommer att hålla kafét öppet i kajutan under Julspektaklet.

Den andra guldmedaljören kommer från Nagu. Carola Adolfsson-Sipilä och hennes tävlingsbidrag med det vackra namnet Höstros-äppelpaj vann i klassen för söta piroger och söta bakverk.

– Jag samarbetar med Lillviks gård i Nagu där de har en äppelsort som heter Eva-Lotta. Det är ett saftigt och vackert höstäpple med strimmigt skal som man kan göra ”randiga” pajer med. Bottnen är av mördeg, äpplena i pajen är karamelliserade och överst har jag en smultoppning och en glaserad äppelros. Till pajen passar rårörd vaniljsås och till exempel hemmagjord vaniljglass, säger Adolfsson-Sipilä.

Slut på äpplen

Eftersom hon inte anade att det skulle gå så bra i tävlingen har hon inte köpt upp Eva-Lotta-äpplen och nu är de slut.
Därför säljer hon troligen av just den pajen i kafét i Kajutan i Nagu nästa höst. Men under Nagu Julspektakel är kafét öppet och det blir juliga smaker av alla sorter, både söta och salta.

S:t Karinsföretaget Lapin Maria knep pris i två kategorier. Företagets ketchup Kelpo ketsuppi kom på en andra plats bland grönsaks- och svampprodukter, medan deras alkoholfria dunörtssavdryck tog första pris i dryckeskategorin.

Alla vinnare och bilder från tävlingen hittar man till exempel på Lapin AMK:s hemsida under rubriken aktuellt.

Tuuli Meriläinen
tuuli.merilainen@aumedia.fi

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar PK:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Underteckna kommentaren med både ditt för- och efternamn, tack.


*