Arbetshandskar och verktyg

På ett lantbruk behöver man verktyg nästan dagligen till små eller större reparationer. På vår gård har vi både maskiner för fält och maskiner inne i ladugården som behöver service eller reparationer. Det betyder att man inte alltid kan ta de som skall servas till verkstaden. Då vi för tre år sen byggde en ny ladugård några hundra meter bort från gårdscentrum, har vi nu ännu en möjlig servicepunkt. Verktyg är ju av stor betydelse då man servar och reparerar hemma. Det behövs verktyg för allt mellan grova hjulbultar till små skruvmejslar att byta ut små slangar i mjölkroboten. Därtill är vi också allt fler som skruvar här på gården då det förutom företagarparet också finns en äldre och nu en yngre generation som mer eller mindre gärna deltar i skruvandet.

Med många skruvare och flera potentiella servicepunkter har vi börja få ett dilemma då verktygen sällan återfinns där man senast lämnat dem. Situationen förbättras ej heller av att företagaren själv är en aning disträ och ibland kan glömma vart han lämnat en Knipex polygriptång. Eftersom en del verktyg är ganska dyra blir det ju i längden en ekonomisk belastning att sprida verktygen kring världen, så vi har provat på olika strategier.

En tid köpte vi relativt billiga verktyg, köper man alltid nya (billiga) verktyg måste ju närområdet så där sakta fyllas av bort glömda verktyg som sen börjar återfinnas då tätheten växt sej tillräckligt stor. Dessvärre fungerar inte strategin då billiga verktyg går lättare sönder och man inte alls vill återfinna dem. Så nu har vi så där sakta försökt bygga upp en uppsättning verktyg av bättre kvalitet som man helt enkelt inte vill lämna vind för våg. Den äldsta och yngsta generationen har också helt egna privata verktyg så att dom kan utan problem skruva på sina projekt, det händer att företagaren själv får låna lite verktyg efter noggrant övervägande. Också den bättre hälften i företagarparet har försökt hålla sej med egna verktyg med varierande framgång. Kanske vi här på gården borde ha en gammaldags verktygsdejour vart man söker ut behövliga verktyg och är personligen ansvarig att återföra dem?

Nu har jag själv märkt lite samma dilemma med arbetshandskar, jag köpte tidigare billiga arbetshandskar enligt många handskar för några euro med hopp om att de sprids jämt kring gården så att det alltid någonstans finns handskar till hands. Men då dessa billiga handskar sällan är bekväma eller går lätt sönder slutar de oftast med att de finns fem vänsterhandskar men ingen till höger. Nu har jag köpt några par riktigt bekväma men dyra handskar, efter ett halvt år har jag alla tre paren ännu kvar och dom har bara några gånger varit lite borttappade. Så kanske strategin med ordentliga men dyra handskar och verktyg ändå är den rätta?

Undrar om dyra sockor också skulle fungera?

Andreas Johansson
Heisalabonde

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar PK:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Underteckna kommentaren med både ditt för- och efternamn, tack.


*