Året som gått

Då man blickar tillbaka på det gångna året var det i själva verket till och med överraskande händelserikt i Pargas.

Året inleddes med dystra besked då Paroc varslade om att nio arbetstillfällen var hotade. Det nya dricksvattnet från Virttaa ås och valet av ny stadsdirektör efter att Folke Öhman gick i pension hörde också till de större händelserna under januari.
Underhållaren Kevin Stocks charmade både Tarja Turunen, Michael Monroe och resten av The Voice of Finland-publiken med sina framträdanden i sångtävlingen och tog sig ända till semifinal på köpet.
Visioner för hur man kunde utveckla stadens centrum dryftades redan i början av året, men de konkreta åtgärderna efterfrågades av många då året led mot sitt slut – danaarvet om drygt 100 000 euro som staden fick ska användas till detta ändamål, men det tar sin tid.
Norrgårdsfastigheten var med om många svängar under 2015. I februari berättade PK om hur huset sjuder med liv, men mot slutet av året förvandlades tongångarna hos Skärgårdens Kombi-medborgarinstitutets rektor Cecilia Hindersson till mindre positiva. Det klarnade nämligen i september att institutet tvingas flytta till andra utrymmen, eftersom Norrgårds från och med början av maj 2016 ska bli mottagningscentral för asylsökande. I slutet av december eldhärjades fastighetens ytterdörr och polisen utreder fallet som försök till sabotage.
I februari publicerades utredningsman Marcus Henricsons rapport om den svenskspråkiga utbildningens framtidsutsikter i Pargas – och rekommenderade att periferiskolorna Våno, Sunnanberg och Skräbböle slås ihop. Sunnanberg fick respit i maj, men hur det går under 2016 är ännu oklart. Tanken om en sammanslagning har lyfts fram igen under slutet av året.
LM-Instruments nybygge i Norrby påbörjades i början av året och i november firades taklagsfest i nybygget som förväntas stå helt klart i slutet av nästa år.
Trafikarrangemangen i centrum skulle komma att ändra då det i mars stod klart att den del av Skolgatan som leder till Råttis blir enkelriktad infart till en parkering som byggs bakom nuvarande Pireus.
I mars bestämde staden sig för att köpa fastigheten där barnhemmet Pikkumetsä tidigare fanns och göra om huset till skiftesdaghem som öppnade i augusti.
Riksdagsvalet i april samlade fyra kandidater från Pargas, men varken Kyösti Kurvinen (SDP), Håkan Westergård (KD), Julius Karlsson (VF) eller Helena Särkijärvi (De gröna) mäktade med att bli invalda.
Rekoringen i Pargas kom igång under årets första hälft och många konsumenter har hittat direkthandelskonceptet, där också producenten får sin rättvisa del av kakan. Den första utdelningen i april samlade ett tiotal producenter, men under året ökade antalet.
På skolfronten färdigställdes tillbyggnaden av Björkhagens skola som i nuläget har omkring 320 elever.
Alla hus mår däremot inte lika bra i Pargas, vilket belystes i maj då PK berättade om de ökande problemen med vägglöss också hos oss.
En av årets stora webbsnackisar på pku.fi blev vikarierande planläggningschefen Turkka Michelssons bud om att kärlekslåsen på Kyrksundsstrandens gångbro ska bort. Den texten var länge årets mest lästa på PK-webben, men föll i slutliga rankingen till nummer tre.
I juni lämnade Marina Saanila över PK-rodret till Mikael Heinrichs. Dessutom blev det surdegsbageri, Eftersnack live från Råttis och en hel butiksera som i princip gick i graven då F:ma E. Stenroos lilla dagligvaruhandel i Österby stängde dörrarna för gott.
I juli besökte Björköättlingar i mängder Pargas och njöt av skärgårdsstaden, likaså fans av Loranga, Masarin och Dartanjang som besökte Lillholmen.
Under sommaren fick alla lässugna lida då biblioteket höll renoveringsstängt för att öppna igen strax innan skolstarten. Det var framför allt golvet som var i behov av renovering, men samtidigt fick man in en ny sagohörna.
Mot hösten klarnade det också att gästhamnen får en ny företagare i Kjell Gustafsson medan Marina Eskolin flyttade sin populära restaurangverksamhet ett stenkast till hotellet. Restaurang Malmen kom igen efter en paus på nästan ett helt år.
Nylands brigad hade utlokaliserat sin faned från Ekenäs till Pargas och flera tusen beväringar och anhöriga styrde kosan mot skärgårdens huvudstad i mitten av augusti.
Ett nytt inslag i sensommaren var Kulturparlamentet som samlade olika kulturevenemang under tre veckors tid. Ett av evenemangen var Pargas första prideparad som arrangerades av en ivrig och modig grupp ungdomar.
Nordkalks planer på Gotland stötte på patrull i början av september då den svenska regeringen slog fast att man utvidgar Natura 2000-områdena i Bunge Ducker, där Nordkalk planerat ett kalkbrott. I det här skedet lovade koncernledningen att beslutet inte har några konsekvenser för verksamheten i Pargas.
I slutet av oktober stod det däremot klart att Pargas hade bara en luciakandidat, som senare skulle visa sig vara Mi Adolfsson som den 13 december charmade storpubliken i kyrkan och vid Ahonenska hörnet. Ida Wahtera, Pargaslucia anno 2013, kandiderade tillsammans med Mirjam Granström från Nagu om att bli Finlands lucia.
Röda Korsets chef för internationell katastrofhjälp Andreas von Weissenberg besökte i november Pargas för en Spiker-afton och ställde samtidigt upp för en längre intervju och belyste Röda Korsets unika biståndskedja i dessa flyktingkrisens tider.
Ungdomsshowerna är inne på åttonde gången med premiär i januari 2016 och nerverna är antagligen på helspänn för tillfället.
Mot slutet av året presenterade PK ännu de två Pargasgymnasiernas samarbetsplaner inom ramen för ViMe-projektet. Rektorerna Annika Gustafsson och Ari Rintanen drömmer om ett gemensamt lärarrum för de två skolornas lärarkårer.
En företagsaffär skapade stora rubiker i november då det blev klart att Vakka-Suomen Puhelin-koncernen köpt stora aktieposter i Pargas Telefon Ab och numera är bolagets största enskilda ägare med en andel på 18 procent.
Självständighetsdagen firades extra festligt ur Pargassynvinkel, då Päivi Nisula bar en aftonklänning av Pargasdesignern Mallu Olsson med ett motiv från ett foto av Laura Johansson. Tredubbelt Pargas, med andra ord.
Mikael Heinrichs
050 306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi