”Årets Calccis” är Mia Salokannel – en företagare som sprider glädje omkring sig

Mia Salokannel sprider träningsglädje. Bild: Malin Johansson.

Mia Salokannel
Ålder: 35 år
Familj: sambo, två barn, 12 och 14 år, hund
Bor: i Pargas
Jobbar som: företagare. Driver Muskelipaja i Pargas.
Intressen: kampsport och alla sporter som gör att man får fram svetten. Löpning och cykling på sommaren, för tillfället nyttomotion mellan jobbet och hemmet.
Bästa träningstipset: klättring av alla olika slag, oavsett ålder. Att klättra i ett träd kräver ingen utrustning eller pengar. Pröva modigt på det! Huvud eller bak först.
Aktuell som: ”Årets Calccis”

Priset som ”Årets Calccis” tilldelades Pargasbon Mia Salokannel på lördagen i samband med Pargasdagarna. Tävlingen som ordnades för första gången är ett samarbete mellan Pargas stad och föreningen Kiva i Pargas.

Då Pargasbon Mia Salokannel fick höra att hon blivit utnämnd till ”Årets Calccis” var hennes första reaktion att det måste ha blivit något fel, titeln syftar ju på en äldre person. Men sedan då hon läste kriterierna för utnämningen blev hon verkligen glad!

– Jag är väldigt glad och imponerad, tack för det! Lite road blev jag då ett av kriterierna är att man måste vara över 150 centimeter. De som röstat måste ha undrat om jag är längre än det, men ja, det är jag!

Första gången tävlingen ordnades

Det var första gången som en dylik tävling arrangerades i Pargas och allmänheten fick vara med och rösta fram ”Årets Calccis”. Tävlingen ordnades i samarbete med Pargas stad och föreningen Kiva i Pargas, som jobbar för att öka trivseln och främja utvecklingen i Pargas centrum. För att bli nominerad i tävlingen behövde man uppfylla följande kriterier: vara minst 150 centimeter lång, ha en rolig historia att berätta och vara en trevlig Pargasbo eller tassig stuggäst.

Salokannel som driver träningscentret Muskelipaja i Pargas är en glad företagare som alltid sprider ”bra vibbar” omkring sig, både fysiskt och mentalt.

– En otrolig typ! Mia är en trevlig Pargasbo som precis klarar höjdkravet på 150 centimeter. Med sin glädje och positiva attityd förtjänar hon verkligen uppmärksamhet och den här titeln. Trots det är hon inte alls någon calccis, säger Arja Hankalahti från föreningen Kiva i Pargas.

En rolig historia att berätta

I motiveringen till utnämningen står det också att Salokannel sprider träningsglädje till alla omkring sig och hon fäster särskild uppmärksamhet vid barn och unga. Salokannel har en förmåga att ta vara på varje liten rolig utmaning som kommer i hennes väg. Och en rolig historia att berätta – det har hon minsann.

– Jag är född i Finland, men hamnade i Pargas på ett roligt sätt. Jag väntade mitt första barn när jag bodde på Irland, men ville komma till Finland för att föda, platsen spelade ingen roll. Jag slöt ögonen och satte en nål på kartan över Finland. Den landade i Pargas och här blev jag!

Salokannel berättar att hon trivs i Pargas och hon tycker att människorna är vänliga och naturen vacker. Hon gillar att sprida positiva tankar och uppmuntra ofta människor att leva ett mer positivt liv genom att själv vara en förebild.

– Jag tror att man kan göra varje dag till en bra dag om man tänker på saker och ting på ett positivt sätt. Genom att göra gott kommer du också att möta bra saker.

Mia Salokannel i Museklipajas utrymmen på Kyrkoesplanaden i Pargas.

Gillar välgörenhetsarbete

Salokannel gör mycket välgörenhetsarbete och är bland annat känd för sin populära Museklipaja-äggjakt, där man gömmer ägg i centrum och med hjälp av olika ledtrådar hittar man äggen.  Det hela började med idén om att få barnfamiljer att röra på sig mera genom att gå ut tillsammans. Till en början fanns fem ägg och vinsten var ett presentkort till massage. Några år senare ville den tidigare Suntti-ägaren utmana andra företag att skänka priser och så började det hela rulla på och äggjakten växte. Förra påsken fanns det sammanlagt 45 ägg att gömma. Många företag från Pargas skänkte fina priser och man hade rekordmånga deltagare.

– Jag vill lyfta fram lokala företag och annonserar därför ut dem i äggjakten.

Idag har Muskelipaja expanderat till att vara en producent av olika träningstjänster och träningsverkstaden erbjuder olika slag av funktionell idrott och kampsport för unga, vuxna och seniorer. Även Kia Järvinen är engagerad i Muskelipajas träningsverksamhet som bisyssla.

Att klättra i träd är en bra träningsform enligt Mia Salokannel.

 

Kriterier för ”Årets Calccis”

  • Minst 1,5 m lång
  • Rolig historia att berätta
  • Trevlig Pargasbo eller tassig stuggäst
  • Person du tycker förtjänar uppmärksamhet
  • Eller någon annan bra orsak

Malin Johansson

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar PK:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Underteckna kommentaren med både ditt för- och efternamn, tack.


*