Årets Pargaslucia heter Freja Karlsson

unga kvinnor och en manlig gitarrist
Bea Gerkman, Marielle Lindholm, lucia Freja Karlsson, Lina Hermansson, Marielle Lindholm, Emma Eklund och Albin Fredenberg ingår i årets luciafölje i Pargas. foto: Carina Holm

— Jag är jätteglad. Det är jätteroligt att få vara lucia med rätt gäng och de här tärnorna, säger Pargas nyvalda lucia Freja Karlsson strax efter att Folkhälsans luciaansvariga i Pargas, Annika Johansson-Rosenlund, har uppvaktat henne med en stor bukett långskaftade röda rosor.

Senast hon var lucia var i åk 5 i Malms skola.

Ser fram emot att få glädja andra

Lucias viktigaste uppgift är att göra andra människor glada och sprida ljus i mörkret.

— Det är en jätteviktig uppgift som jag har fått, att få sprida ljus, glädje, värme och hopp till alla oavsett om man är ung eller gammal, säger hon.

Hon säger att det känns speciellt viktigt i år, när coronafallen bara ökar och det är så mörkt.

— Jag vill ge en glimt av ljus i människors vardag.

Hennes favoritsånger av de sånger som luciaföljet ska sjunga är kanske “Stilla natt” och “Härlig är jorden”.

En viktig tradition

Lucia har alltid varit en viktig tradition för Freja Karlsson.

— Ända sedan jag var liten har vi brukat vara i kyrkan i Pargas när lucia kröns. Min syster Jenny Karlsson har varit Pargas lucia för några år sedan och hon har också sjungit i Finlands luciakör, så för två år sedan var vi i Domkyrkan i Helsingfors då Finlands lucia kröntes.

I luciaföljet i år ingår tärnorna Bea GerkmanEmma Eklund, Lina Hermansson och Marielle LindholmAlbin Fredenberg medverkar på gitarr.

I år röstade 370 personer på lucia i Pargas. Luciainsamlingen gav omkring 1 000 euro, som används för att hjälpa behövande barnfamiljer i Pargas.

I år kröns Pargas lucia i kyrkan på lucia dagen de 13 december klockan 18. Efter det åker luciaföljet båt genom Sundet från Reimaris brygga till taxitorget. Därifrån går följet till Ahonenska hörnet för luciaprogram. Gröt och glögg finns till salu.

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar PK:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Underteckna kommentaren med både ditt för- och efternamn, tack.


*