Årets sommarteater är fartfylld och färggrann

Nästan hela ensemblen. Spänningen stiger, vad finns i portföljen? Bild: Samuel Karlsson.

Premiären för Teaterboulages sommarteater gick av stapeln 28.6.

Teaterboulages sommarteater 2024 heter Radhusgatan 13 B, och som namnet antyder, handlar den om livet på Radhusgatan. I huset på Radhusgatan 13 B bor bland annat disponenten Villgott Storm, spelad av Markus Nordvall, som vill sätta ordning på gården inför en gårdstävling. Alla i huset delar dock inte hans ambitioner, och till exempel Börje Nabbdäck, spelad av Victor Korpela, förvarar sin bil “Pärlan” på gården medan han försöker reparera den, vilket går på Villgotts nerver. Dessutom bor systrarna Flora och Fauna i huset, spelade av Charlotta Palander och Nina Båge, som alltid vill bjuda Villgott på nybakta bebéer, något som han hyser ett brinnande hat för. Även husets barn, spelade av Saga Helenius, Ellen Helenius, Leaf Nordqvist, Louise Gestranius, William Backlund, Vincent Kavander, Alfred Eriksson och Aino Airosto, går på Villgotts nerver då de ställer till i hans blomrabatter och tappar bort ett marsvin. Villgott tycker också att bandet (Patti Gustafsson, Macce Nylund, Kaj Kuhlberg) som spelar i tvättstugan kunde skaffa sig “riktiga” jobb.

Det charmiga med pjäsen är att många i publiken säkert kan känna igen karaktärerna som bor på Radhusgatan 13 B från sina liv. Vi har väl alla haft en granne eller två som vill styra och ställa lite mer än vad som hör till? Eller känner någon som likt gårdskarlen Koskinen, spelad av Toni Lahtinen, vill vara alla till lags? Miljön pjäsen utspelar sig i gör att den känns mer verklig, trots många oväntade och nyckfulla vändningar i handlingen.

Mycket av pjäsens färgranna utseende kommer från kläderna och de är även med och bygger upp karaktärernas egenskaper. Det är Maria Lundén som ansvarat för dräkterna. Alla barn har tilldelats en specifik färg som deras kläder baserar sig på, med roliga strumpor och matchande skosnören och mössor. De vuxnas kläder är kanske snäppet mindre färggranna än barnens och klänningarna har ett 50-tals stuk, medan frisyrerna har en sorts 40-tals känsla. Det här gör att pjäsen känns som att den utspelar sig i en tidlös småstad, då man blandar de olika årtalen. Systrarna Flora och Fauna har matchande gröna klänningar, så sekunden de går ut på scen, ser publiken att de hör ihop. Mitt i allt det färggranna har man Villgott med sin bruna kostym och välkammade hår, vilket ger en sorts kontrast till det hela som passar hans karaktär.

Om man tittar riktigt noga, kanske man märker att B:et i 13 B på väggen faller på sned under pausen mellan den första och andra akten, samtidigt som radhusgården blir allt mer kaotisk, trots Villgotts försök att få ordning på torpet. Det är nu som handlingen tar riktig fart och publiken får se hur alla trådar blir sammanknutna.

Saga Helenius (längst fram), Ellen Helenius, Leaf Nordqvist, Louise Gestranius och Aino Airosto. Bild: Samuel Karlsson.

Pjäsen har ett väldigt prydligt slut, där Charlie (Leaf Nordqvist), berättar hur det gick sedan för de olika karaktärerna. De får alla ett fint avslut med flera giftermål och passliga slut för varje karaktär. Den blyga Koskinen vågar sig ur sitt skal, medan Villgott lär sig att även om allt inte går som han vill kan det sluta bra, och Mecki Korpelas Pipsa får äntligen det äktenskap hon längtat efter. Vi får även se lite HBTQ-representation vilket var väldigt uppfriskande.

Något som också är värt att nämnas är att skådespelarna kämpade fint på trots 30 graders hettan under fredagskvällen då premiären var. Hade man inte själv också suttit i hettan hade man inte haft någon aning om hur varmt det var, då skådespelarna trots att mångas kostymer hade flera lager, orkade dansa och sjunga genom hela kvällen.

Publiken under premiären verkade väldigt ivrig, med många applåder och skratt under kvällen. Det var också roligt att se vilka som jobbat bakom kulisserna, då Riddo Ridberg, som skrivit pjäsen tillsammans med Skini Lindgård, kallade upp dem på scen efter att pjäsen tagit slut.
Radhusgatan 13 B är en väldigt charmig och fartfylld pjäs, med många vändningar och kan underhålla både barn och vuxna.

Biljetter till Radhusgatan 13 B hittar man på bland annat Teaterboulages nätsidor, teaterboulage.fi.

Linn Turkki

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar PK:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Underteckna kommentaren med både ditt för- och efternamn, tack.


*