Årets Vårkultur bjuder in alla på smakprov

Stilleben på riktigt. Det här kultursmakprovet presenterades under VårKultur-evenmangets pressinfo i Åbo förra tisdagen. Foto: Emma Strömberg

Kultursmaker är temat för det drygt två veckor långa evenemanget som är mångsidigare än någonsin.

Lena Långbacka på Sydkustens landskapsförbund är mer än nöjd med programutbudet under årets upplaga av Vårkultur.

– Vad kan man annat säga än att mat tydligen engagerar folk, vi har rekordmånga arrangörer med i år och ett alldeles otroligt mångsidigt utbud. Infallsvinklarna är många och det har visat sig vara ett lyckat drag, säger hon.

Som arrangörer av evenemang finns föreningar, medborgarinstitut, studerande samt privatpersoner.

VårKultur

  • Kulturevenemang som i år ordnas den 6 april – 22 april.
  • Samarbete mellan Åbo, Kimitoön, Pargas och Sydkustens landskapsförbund.
  • Har ordnats varje vår sedan 2007.
  • Temat varierar från år till år, nu står maten i fokus.

Naturlig koppling

Kopplingen mellan mat och kultur är i självaste verket inte det minsta långsökt då man tänker efter. Maten har i alla tider inspirerat konsten och kulturen. Maten har alltid varit ett tacksamt motiv för konst – ända från egyptiska gravar till klassiska stilleben eller dagens instagramflöde.

Maten har också alltid spelat en roll i de berättelser, folksägner och myter som under årens lopp blivit en del av vår vardag: Adam och Eva i paradiset, ”Bord, duka dig!”, ”Råttan i pizzan” med flera.

– I Vårkulturs program har vi försökt att närma oss temat så mångsidigt som möjligt. Vi bjuder bland annat in till diskussion om den offentliga matens roll, till soppteater och tar upp den hållbara utvecklingen, säger Långbacka.

Kultursmaker bildas också av spännande kombinationer. Det blir bland annat tango och tapas, smoothiecykel och smaksnurra, påsk och plast – utan att glömma bort lokala mattraditioner som också är värda att värnas om.

Program i tre kommuner

Inom ramen för Vårkultur som inleds lördagen den 6 april och pågår fram till annandag påsk den 22 april ordnas program i Pargas, Kimitoön och Åbo – men i den här texten fokuserar vi på utbudet som berör Pargas.

Det ordnas kurser och seminarier, smakprover, musik och teater, berättarstunder, filmvisningar och utställningar under de dryga två veckorna som evenemanget pågår.

Under den första veckan i Pargas blir det bland annat en matlagningskurs med vegetariskt och glutenfritt som tema under ledning av Mikaela Sundström. Kursen som ordnas den 6 april i Paraistenseudun koulus undervisningskök har en liten avgift och dessutom debiteras materialkostnader.

I Brinkasstugan på Gamla Malmen kan man under Pargas Marthaförenings ledning samma lördag mellan klockan 10 och 14 bekanta sig med bland annat hur det är att ha ”hemhöns” samt smaka på olika äggrätter. Marthorna ger också tips på hur man kan plastbanta.

Under måndag och tisdag nästa vecka blir det litet extra för lunch- och middagsgäster på restaurang Kamu då Riddo Ridberg och Myyri Ruokolahti uppträder vid lunchtid på måndag (8.4) och tisdag (9.4) samt med en kvällskonsert på tisdag klockan 19.

Tisdagen den 9 april kan man också bekanta sig med både S:t Olofs sjöled samt de vandringsmenyer man tagit fram för pilgrimsvandrarna vid folkhögskolan i Pjukala. Förhandsanmälning förutsätts, avgift tillkommer.

Samma kväll visas dokumentärfilmen ”Final straw” i PIUG med start klockan 19. Inträdet är fritt.

Onsdagen den 10 april ordnas en av de få programpunkterna som faktiskt är huvudsakligen finskspråkigt, då man vid Yrkesinstitutet Livia bjuder in att pröva på skärgårdens smaker mellan klockan 13 och 15. Arrangörerna hoppas på anmälningar via facebook-evenemanget som hittas under ”Saariston makuja kevättulilla”.

Samma kväll blir det swingmusik i en konsert med en finsk-svensk-tysk kvartett i Manegen där det också är möjligt att avnjuta en buffé med varma smörgåsar och toast

Seminarium måndagen den 15 april

Det tvåspråkiga seminariet kring matkultur i det offentliga, det vill säga daghem, skolor och inom äldreomsorgen är ett av huvudevenemangen i Pargas. Seminariet ”Meningen med måltiden” ordnas måndagen den 15 april i fullmäktigesalen i stadshuset med start klockan 17.30.

Det blir diskussionsinlägg bland annat av Pargas stadsfullmäktiges ordförande Tarja Rinne under rubriken ”Bra mat för alla – en rättighet?” samt Helena Fabritius från Svenska lantbruksproducenternas centralförbunds åboländska avdelning som berättar om varför man ska välja finländsk mat.

Gäddan och gänget -projektet inom småbarnspedagogiken kommer att lansera sin kokbok under seminariet och det blir också en del smakbitar på åboländskt.

Johanna Mattila och Margot Wikström från projektet KulTa (Konsumenterna i fokus för kosthushållningen) berättar om hur närmaten kan påverka lokalekonomin och vad åttondeklassarna tycker om hemlagad eller fabrikstillverkad mat. Kostchef Birgitta Parikka från Kimitoön avslutar tillställningen med att berätta om den offentliga maten i Kimitoöns kommun.

Seminariet är avgiftsfritt, men förutsätter förhandsanmälning per e-post till lena.langbacka@sydkusten.fi eler margot.wikstrom@pargas.fi.

Under hela Vårkultur kan man dessutom bekanta sig med Hans G. Hästbackas fotoutställning i Folkhälsanhuset samt bokuställningar kring temat på Pargas stadsbibliotek.

Mera information om Vårkultur och de olika evenemangen hittas på evenemangets webbplats.

Argentinsk tango med amatörorkestern

På lördag den 6 april håller Pargas amatörorkester en konsert på Matglads restaurang i Manegen. På programmet står argentinska tangor av bland andra Astor Piazolla och Carlos Gardel. Som sångsolist i några stycken medverkar Marianne Maans.

– Vi är glada att kunna presentera en så kunnig och intressant gästartist för publiken, säger Pargas amatörorkesters dirigent Nicke Packalén och fortsätter med att konstatera att argentinsk tango ligger i tiden på ett sätt som amatörorkestern inte riktigt visste om då temat för konserten bestämdes för över ett år sedan.

I konserten medverkar också jazzbandet Archipelago Small Band under ledning av Mikael Långbacka.

Konserten börjar klockan 19 med publikinsläpp från kl. 18.30.

Mera information finns på orkesterns hemsida.

Mikael Heinrichs
050-306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi