Ärevarvet ordnas 24 maj i Pargas

Aktiva friidrottare. Från vänster Emma Loo, Andréa Nyberg och Rebecca Nyberg. Bild: Malin Johansson.

Nu är det klart att Pargas IF arrangerar ärevarvet 24 maj på Pajbacka idrottsplan. År 2023 kommer man att stå värd för SFIM tillsammans med ÅIFK.

Maj och gröna gräsmattor betyder att friidrottssäsongen kör igång – så också i Pargas på Pajbacka idrottsplan. Föregående helg samlades cirka 15 ivriga barn på idrottsplanen för att pröva på friidrottens olika grenar med allt från sprint- och häcklöpning till längd, höjd, kula och spjut. Det var nu andra gången man arrangerade Grenkarusellen, första gången deltog nästan 60 barn med föräldrar. Nästa vecka på tisdagen 24.5 arrangerar föreningen Ärevarvet, som i år dessutom fyller 40 år. Föreningen hoppas på många deltagare och försöker samla ihop så många sponsorer som möjligt för friidrottsjuniorerna. Förutom det rent ekonomiska, så har ärevarvet också en viktig social funktion.

Friidrottssektionens ordförande Britt-Marie Loo berättar att friidrottssektionen är en liten, men livskraftig förening som lockar många barn, de flesta i lågstadieåldern.

– Vi har cirka 30-35 aktiva juniorer i åldern 5-19 år med i vår verksamhet där de flesta är i åldern 8-12 år.

Inom föreningen finns fyra huvudtränare som under sommarhalvåret håller träningar för de yngre juniorerna på tisdagar. De äldre juniorerna tränar även på torsdagar. Utöver huvudtränarna finns det ett flertal hjälptränare som årligen ställer upp och hjälper till i de yngre grupperna. Utöver dessa allmänna träningstillfällen erbjuder man grenspecifika träningar och föreningen har också samarbetat med bland annat Åbo IFK och man har haft gemensamma träningar.

Löpargrupp och hopp/teknik-grupp

För drygt ett år sedan bildades en löpargrupp inom föreningen som leds av Bror Engström och en hopp/teknik grupp som leds av Birgitta Sjöholm. Deltagarna i grupperna ges möjlighet att specialisera sig på sina egna grenar och styrkor, vilket har visat sig vara ett lyckat koncept. För första gången på många år hade sektionen tre löpare med i terräng-FM som löptes i Nakkila i början av maj.

– Piffen har haft många duktiga löpare, fint att det igen finns en grupp juniorer som vill hålla på med tävlingslöpning, säger Engström.

Förutom ärevarvet 24 maj, kommer föreningen att stå värd för NÅID-tävlingar i juli. För föreningens äldre juniorer från 14 år och uppåt kommer ett av säsongens huvudmål att vara SFI-mästerskapen på Åland 19-21 augusti. Pargas IF har tillsammans med ÅIFK beviljats SFIM 2023 som arrangeras i Åbo.

Malin Johansson

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar PK:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Underteckna kommentaren med både ditt för- och efternamn, tack.


*