Arkipelag igen i finrummet

Koreografin "Vit". Foto: Mikael Heinrichs.
Koreografin “Vit”. Foto: Mikael Heinrichs.
Otaliga timmars slit utmynnar i en drygt tre minuter lång koreografi som tävlar i Alexandersteaterns sal i Helsingfors om en dryg vecka.
En grupp på fyra dansare deltar söndagen den 31 januari i en riksomfattande balettävling för unga dansare (10–19 år) på Alexandersteatern i Helsingfors. I tävlingen deltar både solodansare och grupper, solodanserna står i tur redan på lördagen.
Musikinstitutet Arkipelag representeras i tävlingen av en grupp på fyra flickor i åldersklassen 13–15 år. Förutom i sin egen åldersklass tävlar gruppen också i koreografitävlingen för en ny balettkoreografi.
Förra söndagen och måndagen hade gruppen dessutom hjälp av Liisa Palin, som tidigare dansat på operan och fungerat som danslärare i många års tid.
– Jag är framför allt här för att kolla att rörelserna är så rena som möjligt och att underlätta för flickorna, säger Palin.
Det är Arkipelags danslärare Solveig Ekholm som står för koreografin ”Vit” som är en av de grupper som kvalat in till tävlingen.
– Det har varit en jury som valt ut finalisterna bland alla som skickat in ett bidrag som dvd. Till årets tävling hade rekordmånga anmält sig, vilket gör att vi uppskattar finalplatsen ännu mera. Det är redan en seger i sig att få delta, säger Solveig Ekholm.
Kontakten med Palin knöt hon i samband med en lärarträff under nationaloperans balettskkolas specialskolning. Flera av flickorna som deltar i den här koreografin är med i den utbildningen och Palin har varit på besök i Pargas en gång tidigare – och gillade vad hon såg.
Flickorna som deltar i koreografin är Lotta Lall, Saara Savolainen, Wilma Sundqvist och Isabelle Vikman.
– Visst blir det rätt mycket då jag också är med i ungdomsshowen. Men det har varit oerhört inspirerande att ha Liisa här som gästande lärare. Det är alltid bra då någon ser på saker och ting ur ett helt annat perspektiv och kan tipsa om saker man inte nödvändigtvis tänker på, säger Lotta Lall som själv dansat sedan hon var alldeles liten.
Solveig Ekholm berättar att det är snudd på sensationellt att Arkipelag är med i finalen, eftersom konkurrensen är stenhård. Det är många riktigt stora skolor som finns med och Arkipelag har kvalat in endast en gång tidigare under de fyra gånger som tävlingen tidigare arrangerats.
Sammanlagt 18 gruppkoreografier med 132 dansare deltar, men de är fördelade på tre olika åldersklasser. Dessutom tävlar 36 solodansare redan på lördag.
– Ingen annan skola från Åbotrakten kom med den här gången, så det är absolut inte vardagsmat att vi är med, säger Ekholm.
Hon skulle förstås gärna se att flickorna skulle träna ännu mera inför tävlingen, men vet att de aktiva tjejerna har många järn i elden.
– Men oerhört duktiga dansare är de allihopa.
Mikael Heinrichs
050 306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi
Läs också: Pargasdansare med höga ambitioner