Arrendeavtal väntas sätta fart på byggandet

 
tomt4Under de senaste tre åren har det varit stillsamt med stadens tomtförsäljning. I och med att det nu är möjligt att arrendera tomter väntas byggandet i staden öka.
 
Staden har flera fina tomter till försäljning men intresset att köpa dem är svalt. På Gamla Malmen där Axos bageri förut fanns har fem tomter varit till försäljning sedan oktober. Bara en har blivit såld och en är reserverad. Enligt mätningsingenjör Peter Lindgren beror det enbart på att det ekonomiska läget nu är svårt.
– Skulle vi ha ett normalt ekonomiskt läge skulle alla de tomterna ha gått åt på mycket kort tid. Det är centrala tomter i en historisk, idyllisk miljö där flera tomter dessutom har havsutsikt. Det kommer inte att komma sådana bostadstomter till salu i Pargas igen.
Förra sommaren togs det markprover från området och då hittade man lite oljerester i västra delen av området, där Axos oljetank har varit. Oljeresterna kan ha berott på att rören hade läckt lite olja eller att man har spillt olja när man har fyllt på tanken. Området har nu sanerats och gammal mark har fört bort. För tillfället byts en gammal vattenledning ut och det sista området saneras. Efter det ska det inte vara något fel på jorden. Oljeresterna har inte inverkat på att tomterna inte har åtgång, menar Lindgren. Inte heller det att tomterna är små skrämmer potentiella köpare.
– Folk vill ha små tomter nuförtiden. Man vill ha en liten tomt som inte kräver så mycket jobb, en liten trädgårdstäppa räcker. Och man vill gärna bo i tätt bebyggda områden.
Staden har också tomter till försäljning i Björkhagen, Ljusudda, vid Kyrksunds stranden, i Finby och Skräbböle-Pjukala. På det senaste fullmäktigemötet beslöt man att staden nu ska erbjuda möjlighet att arrendera tomter. Enligt Lindgren kommer det att öppna möjligheter för många.
– Bankerna ger inte lika lätt lån längre och vi har flera kunder som har bett om att få arrendera tomter i stället för att köpa. Nu har tomtförsäljningen gått så trögt att det verkligen är värt att försöka på det här. Vi skulle ha gjort flera avtal redan om den här möjligheten hade funnits tidigare. I Pargas har det hittills inte funnits så stort politiskt intresse för att arrendera egnahemstomter. Vi har också haft en kultur här att man vill äga tomter. Men framför allt unga familjer vill nu ha den här möjligheten.
Alla egnahemstomter som staden nu har till försäljning kommer man att få arrendera så fort beslutet från fullmäktige vunnit laga kraft. Arrendeavtalen är på 50 år och legoavgiften är 5 procent av tomtens värde vid en försäljning. Man har rätt att lösa in tomten senare om man så önskar.
 
Deras hus byggs i gammal stil
Janni Pernell-Intonen och Mikael Intonen köpte en tomt på Gamla Malmen genast när tomterna kom till försäljning förra hösten. Om allt går enligt planerna ska deras hus vara inflyttningsklart om ett år.
– Vi såg potentialen här genast när vi besökte platsen första gången. Jag har alltid tyckt om Snäckvikens område. Läget är ju fantastiskt så vi behövde inte fundera länge på beslutet, säger Janni.
Deras tomt är 715 kvadratmeter vilket är betydligt mindre än de tomter som staden brukar sälja, oftast är tomtstorleken över 1000 kvadrat. När alla tomterna i området är sålda kommer husen att stå tätt. Det är inget som stör paret på något sätt.
– Vi har tidigare bott i höghus, nu bor vi i radhus, vi har inget emot att bo tätt intill andra. Vi vill heller inte ha en stor gård som kräver mycket jobb. Det passar oss utmärkt med en liten trädgård. Här blir en liten gräsmatta, kanske något fruktträd och så lite blomrabatter. Men än så behöver vi inte.
Huset som paret kommer att bygga är ett traditionellt trähus med tegeltak i ett och ett halvt plan. Det är viktigt att huset ska passa in i miljön, Gamla Malmens allmänna bestämmelser måste följas. Många ska höras angående byggplanerna, bland annat Gamla Malmens förening.
– Det har varit en del springande till stadshuset med olika papper. Samtidigt har det ju underlättat för oss att flera alternativ genast har fallit bort.
Till exempel får husen där inte ha någon balkong och de får inte ha en färg som inte passar in.
– Vårt hus kommer att ha en öppen veranda och färgen kommer att vara ljusgrå. Det kommer inte att se ut som de som nu står här intill, vårt blir nog inte lika modernt utan det blir mer i gammal stil, berättar Janni.
Huset kommer att levereras så att utsidan kommer att vara klar men insidan tänker de till stor del bygga själva med hjälp av vänner och släktingar.
– Vi är helt gröna inom byggande, men vi har som tur vänner som är duktiga inom det här. Jag har aldrig tidigare velat bygga hus eller ens bo i egnahemshus, men det här var en unik chans. Sådana här tomter kommer inte till salu här igen, så det var bara att passa på. Vi bygger ett hem åt oss nu, vi har nog tänkt oss det här som vår slutliga destination, säger Mikael.
Marina Saanila