Alla tiders fotbollssäsong

Publicerad:

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Trots att man kan ha avvikande åsikter gällande Finska cupens nuvarande format, är det en bra sak att lagen redan i det här skedet av säsongen spelar betydelsefulla matcher – särskilt den här säsongen som är den finländska fotbollens stoltaste stund. I och för sig är lagbygget fortfarande på gång i många klubbar och laguppställningarna lever från match till match.

I Finska cupen spelas tre skilda serier i gruppspelsformat. Ligalagens cup, Ettans cup och Tvåans cup. Till de egentliga cupmatcherna enligt utslagsformatet i mars avancerar åtta ligaklubbar, fyra klubbar från Ettan och tre klubbar från Tvåan. Dessutom får Regions cup-segraren en plats i utslagsfasen.

Kvartsfinalerna och semifinalerna spelas i mars-april och finalen den 16 maj. Var finalen spelas är ännu öppet, eftersom spelplatsen klarnar först då finallagen är framvaskade. I fjol spelades cupfinalen i Mariehamn, där Ilves vann IFK Mariehamn med 2–0.

I år deltar också Pargas IF i cupen. Motståndarna i Piffens grupp är FC Jazz och KaaPo. I gruppens första match vann FC Jazz över KaaPo med 3–0 och för Piffens del börjar cupen på lördag i Björneborg, där man i Karhuhalli möter FC Jazz klockan 18.30. I skrivande stund är det ännu oklart om matchen kommer att streamas, men det kan hända att den kan ses på Satakunnan Kansa-tidningens webbplats. Om matchen intresserar, kan det löna sig att kolla läget på FC Jazz webbplats innan matchen. Jag kommer i alla fall att följa med matchen på ort och ställe – självklart med Piffens halsduk runt halsen. Det trots att jag är FC Jazz tidigare mediachef, lagledare, international manager med mera.

Heja Piffen!

Timo Järvenpää 0400-242 131/timo.jarvenpaa@aumedia.fi översättning Mikael Heinrichs